Sokerirasitustutkimusta eli glukoosikoetta käytetään sokeriaineenvaihdunnan selvittelyssä. Kokeessa selvitetään elimistön kykyä tasapainottaa verensokeria silloin, kun nautitaan sokeria.
Sokerirasitustutkimus
Sokerirasitustutkimusta käytetään esidiabeteksen, tyypin 2 diabeteksen ja raskausdiabeteksen toteamiseen.
Heikentyneen sokerinsäätelyn tai diabeteksen toteamiseen, erityisesti riskiryhmiin kuuluvilla henkilöillä.
Tyypin 2 diabeteksen toteamiseen, silloin kun paastosokeri on välillä 5.6–6.9 mmol/l.
Raskausdiabeteksen seulontaan ja jälkiseurantaan.
Tieteellisissä tutkimuksissa.
Kokeeseen valmistautumisen ohjeita noudattamalla varmistetaan kokeen onnistuminen ja tulosten tulkinta.
Voit syödä ja juoda koetta edeltävinä päivinä normaalisti siihen asti, kunnes paasto alkaa.
Edeltävän ruokavalion tulisi sisältää riittävästi hiilihydraatteja ainakin kolmen vuorokauden aikana.
Alkoholia ei tule käyttää koetta edeltävien 24 tunnin aikana.
Paasto aloitetaan 10–12 tuntia ennen koetta, ja sitä jatketaan kokeen loppumiseen saakka.
Paaston aikana voit juoda vettä, mutta syöminen ja muu juominen on kielletty. Älä nauti makeisia, pastilleja, purukumia, kahvia, teetä tai alkoholipitoisia juomia kokeen aikana.
Älä käytä tupakkaa tai muita nikotiinituotteita kokeen aikana.
Vältä hikoilua aiheuttavaa ruumiillista rasitusta koetta edeltävein 24 tunnin aikana.
Voit ottaa välttämättömät lääkkeet normaalisti koetta edeltävinä päivinä sekä koeaamuna.
Kortisonihoidon aikana koetta ei voi tehdä. Koe voidaan kuitenkin tehdä, vaikka käytössäsi on hengitettäviä kortisonivalmisteita, mutta ota nämä lääkkeet vasta kokeen jälkeen.
Sokerirasituskoe aloitetaan klo 7–9 aikaan aamulla.
Kokeen aluksi otetaan verinäyte, josta tutkitaan verensokerisi paastoarvo.
Välittömästi tämän jälkeen juot 300 ml sokeriliuosta, joka sisältää 75 g sokeria.
Raskausdiabeteksen selvittelyssä otetaan uudet verensokerin näytteet yhden ja kahden tunnin kuluttua ensimmäisestä.
Tavallisessa sokerirasitustutkimuksessa otetaan toinen verinäyte kaksi tuntia ensimmäisen jälkeen.
| Verensokerin arvo (laskimoplasma) mmol/l Paastoarvo | Verensokerin arvo (laskimoplasma) mmol/l 2 tunnin arvo |
Normaali | < 6,1 | < 7,8 |
Kohonnut paastosokeri | 6,1 - 6,9 | < 7,8 |
Heikentynyt sokerinsieto | < 7 | 7,8–11,0 |
Diabetes | ≥ 7 | ≥11,1 |
Päivitetty 30.9.2023