Sokerirasitustutkimusta eli glukoosikoetta käytetään sokeriaineenvaihdunnan selvittelyssä. Kokeessa selvitetään elimistön kykyä tasapainottaa verensokeria silloin, kun nautitaan sokeria.
Sokerirasitusta käytetään useissa eri tarkoituksissa | - Heikentyneen sokerinsäätelyn tai diabeteksen toteamiseen, erityisesti riskiryhmiin kuuluvilla henkilöillä.
- Tyypin 2 diabeteksen toteamiseen, silloin kun paastosokeri on välillä 5.6–6.9 mmol/l.
- Raskausdiabeteksen seulontaan ja jälkiseurantaan.
- Tieteellisissä tutkimuksissa.
|
Sokerirasituskokeeseen valmistautuminen | Kokeeseen valmistautumisen ohjeita noudattamalla varmistetaan kokeen onnistuminen ja tulosten tulkinta. - Koetta edeltävinä päivinä syödään ja juodaan normaalisti siihen asti, kunnes paasto alkaa.
- Edeltävän ruokavalion tulisi sisältää riittävästi hiilihydraatteja ainakin kolmen vuorokauden aikana.
- Alkoholin juomisesta pidättäydytään koetta edeltävän vuorokauden ajan.
- Paasto eli ravinnotta olo aloitetaan 10–12 tuntia ennen koetta, ja sitä jatketaan kokeen loppumiseen saakka.
- Paaston aikana saa juoda vettä, mutta muu juominen on kielletty. Myös makeisten, pastillien, purukumin, kahvin ja teen tai alkoholipitoisten juomien nauttimineni on kielletty kokeen aikana.
- Tupakkaa tai muiden nikotiinituotteita ei saa käyttää kokeen aikana.
- Hikoilua aiheuttavaa ruumiillista rasitusta tulee välttää koetta edeltävänä vuorokautena.
- Välttämättömät lääkkeet voi ottaa koetta edeltävästi ja koeaamuna.
- Kortisonihoidon aikana koetta ei tehdä. Jos käytössä on hengitettäviä kortisonivalmisteita, ne otetaan vasta kokeen jälkeen.
|
Sokerirasituskokeen toteutus | - Sokerirasituskoe aloitetaan klo 7–9 aikaan aamulla.
- Kokeen aluksi otetaan verinäyte, josta tutkitaan verensokerin paastoarvo.
- Välittömästi tämän jälkeen juodaan 300 ml sokeriliuosta, joka sisältää 75 g sokeria.
- Raskausdiabeteksen selvittelyssä otetaan uudet verensokerin näytteet yhden ja kahden tunnin kuluttua ensimmäisestä.
- Tavallisessa sokerirasitustutkimuksessa otetaan toinen verinäyte kaksi tuntia ensimmäisen jälkeen.
|
Verensokeriarvojen tulkinta tavallisessa sokerirasituksessa | | Verensokerin arvo (laskimoplasma) mmol/l | Paastoarvo | 2 tunnin arvo | Normaali | < 6,1 | < 7,8 | Kohonnut paastosokeri | 6,1 - 6,9 | < 7,8 | Heikentynyt sokerinsieto | < 7 | 7,8–11,0 | Diabetes | ≥ 7 | ≥11,1 |
|
Katso sokerirasituskokeen tulkinta raskausdiabeteksen seulonnassa täältä: