Sokerirasitustutkimus

Sokerirasitustutkimusta käytetään esidiabeteksen, tyypin 2 diabeteksen ja raskausdiabeteksen toteamiseen.

Sokerirasitustutkimusta eli glukoosikoetta käytetään sokeriaineenvaihdunnan selvittelyssä. Kokeessa selvitetään elimistön kykyä tasapainottaa verensokeria silloin, kun nautitaan sokeria.

Haitarin otsikkotaso2
Sokerirasitusta käytetään useissa eri tarkoituksissa
  • Heikentyneen sokerinsäätelyn tai diabeteksen toteamiseen, erityisesti riskiryhmiin kuuluvilla henkilöillä.
  • Tyypin 2 diabeteksen toteamiseen, silloin kun paastosokeri on välillä 5.6–6.9 mmol/l.
  • Raskausdiabeteksen seulontaan ja jälkiseurantaan.
  • Tieteellisissä tutkimuksissa.
Sokerirasituskokeeseen valmistautuminen

Kokeeseen valmistautumisen ohjeita noudattamalla varmistetaan kokeen onnistuminen ja tulosten tulkinta.

  • Koetta edeltävinä päivinä syödään ja juodaan normaalisti siihen asti, kunnes paasto alkaa.
  • Alkoholin juomisesta pidättäydytään koetta edeltävän vuorokauden ajan.
  • Paasto eli ravinnotta olo aloitetaan 10–12 tuntia ennen koetta, ja sitä jatketaan kokeen loppumiseen saakka.
  • Paaston aikana saa juoda vettä, mutta muu juominen on kielletty. Myös makeisten, pastillien, purukumin, kahvin ja teen tai alkoholipitoisten juomien nauttimineni on kielletty kokeen aikana.
  • Tupakkaa tai muiden nikotiinituotteita ei saa käyttää kokeen aikana.
  • Hikoilua aiheuttavaa ruumiillista rasitusta tulee välttää koetta edeltävänä vuorokautena.
  • Välttämättömät lääkkeet voi ottaa koetta edeltävästi ja koeaamuna.
  • Kortisonihoidon aikana koetta ei tehdä. Jos käytössä on hengitettäviä kortisonivalmisteita, ne otetaan vasta kokeen jälkeen.
Sokerirasituskokeen toteutus
  • Sokerirasituskoe aloitetaan klo 7–9 aikaan aamulla.
  • Kokeen aluksi otetaan verinäyte, josta tutkitaan verensokerin paastoarvo.
  • Välittömästi tämän jälkeen juodaan 300 ml sokeriliuosta, joka sisältää 75 g sokeria.
  • Raskausdiabeteksen selvittelyssä otetaan uudet verensokerin näytteet yhden ja kahden tunnin kuluttua ensimmäisestä.
  • Tavallisessa sokerirasitustutkimuksessa otetaan toinen verinäyte kaksi tuntia ensimmäisen jälkeen.
Verensokeriarvojen tulkinta tavallisessa sokerirasituksessa
Verensokerin arvo (laskimoplasma) mmol/l
Paastoarvo2 tunnin arvo
Normaali < 6,1 < 7,8
Kohonnut paastosokeri6,1 - 6,9 < 7,8
Heikentynyt sokerinsieto < 7 7,8–11,0
Diabetes ≥ 7 ≥11,1

Katso sokerirasituskokeen tulkinta raskausdiabeteksen seulonnassa täältä:

rasituskokeet; verenglukoosi; tutkimukset

Päivitetty  20.4.2021