Siirry sivun sisältöön

Perusinsuliinin arviointi glukoosisensorilla

Tavoitteena on annostella perusinsuliinia niin, että verensokeri on yön aikana tasainen ja aamulla herätessäsi tavoitetasolla.

Perusinsuliinin sopivaa annostelua arvioidaan ensisijaisesti yön aikana tapahtuvan glukoosiarvon muutoksen perusteella. Tarkastelussa kannattaa erottaa tilapäinen vaihtelu, jaksottainen vaihtelu ja jatkuvampi, toistuva glukoosiarvon liian suuri muutos yön yli. Yli ± 2–3 mmol/l muutos yön aikana katsotaan merkittäväksi.

Arvioi glukoosisensorin käyrästä verensokerin muutos puolelta öin heräämiseen:

  • Jos glukoosikäyrä on yöllä tasainen, perusinsuliinin annos on todennäköisesti oikealla tasolla.

  • Jos glukoosikäyrä on yöllä laskeva, perusinsuliinin vaikutus ja annos on tällöin ollut liian suuri.

  • Jos glukoosikäyrä on yöllä nouseva, perusinsuliinin vaikutus ja annos on tällöin ollut liian vähäinen.

Tilapäinen vaihtelu voi liittyä edellisen päivän liikuntaan tai muuten poikkeavaan päivärytmiin. Jaksottainen vaihtelu voi liittyä esimerkiksi erilaisiin viikonpäiviin ja päivärytmeihin, stressiin ja naisilla kuukautiskiertoon. Pidempiaikainen glukoosiarvon nousu tai lasku yön aikana viittaa perusinsuliinin liian pieneen tai suureen annokseen. Myös eri perusinsuliinivalmisteiden pistosajankohdalla voi olla merkitystä.

Jos verenglukoosi laskee liian matalalle heti nukkumaan menon jälkeen alkuyöstä, syy voi olla myös iltapalan liian suuressa ateriainsuliinin annoksessa.

Päiväsaikaan voit arvioida perusinsuliinin sopivaa annosta päivällistä ja iltapalaa edeltävästä glukoosiarvosta. Jos perusinsuliinin annos ja pistoksen ajankohta on ollut kohdallaan, mutta ateriaa edeltävä glukoosiarvo on liian korkea ja glukoosikäyrä pyrkii ylös aterioiden välillä, on käytössä oleva perusinsuliinin annos todennäköisesti liian pieni, ja vastavuoroisesti jos glukoosiarvo laskee matalalle ennen aterioita ja aterioiden välissä, voi perusinsuliinin vaikutus olla liian suuri. Mielessä kannattaa kuitenkin pitää se, mitä olet tehnyt edellisen parin tunnin aikana. Esimerkiksi, jos edellisestä välipalasta tai liikunnasta on lyhyt aika, ei ateriaa edeltävä mittaus välttämättä kuvaa luotettavasti perusinsuliinin vaikutusta. Annoksia arvioitaessa onkin hyvä kirjata ylös tietoa myös esimerkiksi liikunnasta, jotta voit arvioida eri tekijöiden vaikutusta verensokerisi vaihteluun.

Päivitetty 30.9.2023