Siirry sivun sisältöön

Vertaistoimintaa eri ikäisille

Diabetesliiton ja diabetesyhdistysten palvelut ja tapahtumat tarjoavat vertaistoimintaa diabetesta sairastaville ja läheisille sekä tilaisuuden kokemusten vaihtamiseen vertaisten kanssa.

Tapaisitko toisia diabeetikoita ja läheisiä mieluiten jonkin sinulle mieluisan vapaa-ajan toiminnan yhteydessä? Eri puolilla Suomea toimivat diabetesyhdistykset järjestävät tapahtumia ja toimintaa, kuten luentoja, retkiä, matkoja ja vaikkapa perhekerhojen tapaamisia.

Monet yhdistysten tapahtumista ovat avoimia kaikille; voit siis mennä mukaan, vaikka et olisi diabetesyhdistyksen jäsen.

Myös Diabetesliitto järjestää tapahtumia. Niihin voivat osallistua diabetesyhdistysten jäsenet perheineen. Esimerkiksi koko perheen tapahtumissa on omaa ohjelmaa niin lapsille kuin aikuisille – ja aina paikalla Diabetesliiton henkilökuntaa. Diabetesyhdistykset tiedottavat tapahtumistaan jäsenkirjeissään, verkkosivuillaan ja muun muassa paikallislehtien tapahtumapalstoilla. Osa paikallisista tapahtumista löytyy myös Diabetesliiton tapahtumakalenterista.

Vapaa viikonloppu poissa kotoa yhdessä samanikäisten kanssa ei välttämättä ole mutkaton juttu diabetesta sairastavalle lapselle tai nuorelle. Diabetesliiton ja diabetesyhdistysten järjestämät leirit lupaavat ohjattua yhdessä oloa ja hauskaa toimintaa porukassa, jossa diabetes on kaikille tuttu asia.

Leirit on useimmiten tarkoitettu diabetesta sairastavien lasten perheille ja diabetesta sairastaville yläkouluikäisille. Leireillä on usein jokin teema, esimerkiksi liikunta.

Leirejä on eripuolilla Suomea pääasiassa kesäisin, ja useimmat niistä kestävät viikonlopun. Leireillä on aina mukana diabeteksen hoidon hallitsevia aikuisia.

Lähes kaikkien tulossa olevien leirien tiedot ja ilmoittautumisohjeet löytyvät Diabetesliiton tapahtumakalenterista.

Kaipaako diabetesta sairastava lapsesi samanikäistä kaveria, ja haluatko itse vaihtaa ajatuksia toisten diabetesperheiden vanhempien kanssa? Diabetesyhdistysten perhekerhoissa on pääosin mukana perheitä, joissa on alle 12-vuotias diabetesta sairastava lapsi. Kerhojen tapaamiset on usein suunniteltu siten, että vanhemmilla ja lapsilla on omaa ohjelmaa.

Muutamissa diabetesyhdistyksissä toimii myös diabetesta sairastavien lasten isovanhemmille tarkoitettuja vertaistukiryhmiä.

Lisätietoja kerhoista ja niiden toiminnasta saa Diabetesliitosta tai kysymällä suoraan omasta diabetesyhdistyksistä.

Kun diabetesta sairastava nuori kaipaa saman kokenutta juttukaveria, on yksi vaihtoehto Ykkösklubi. Se on 14-17-vuotiaille tyypin 1 diabetesta sairastaville nuorille suunnattua ja heidän itsensä kehittämää ja suunnittelemaa ryhmätoimintaa, jota järjestetään hoitopaikoissa.

Päivitetty 8.11.2023