Siirry sivun sisältöön

Lautasmalli annostelun tukena

Lautasmalli on hyvä tapa koostaa monipuolinen ateria.

Sopiva annoskoko auttaa takaamaan kohtuullisen energiansaannin ja riittävän kylläisyyden. Kun otat ruokaa lautasmallin mukaan, voit koostaa aterian terveelliseksi ja monipuoliseksi.

Lautasmallin periaate on yksinkertainen, mutta toimiva:

  • Puolet annoksesta kasviksia, marjoja ja hedelmiä tuoreena, lämpimänä tai pääruoan joukossa. Kasvisten määrää ei ole tarpeen rajoittaa. Jos aterian jälkeen on vielä nälkä, voi kasviksia santsata lautaselle huoletta.

  • Neljännes jotakin proteiinipitoista kuten maitovalmisteita, kalaa, kanaa, lihaa, soijaa, kananmunaa tai papuja.

  • Neljännes kuitupitoista hiilihydraattia, kuten täysjyväriisiä, -makaronia, -ohraa, -kauraa, -leipää, -mysliä, –muroja tai puuroa.

Aterian koostamisessa voit hyödyntää lautasmalliajatusta, oli kyseessä sitten aamupala tai päivällinen, keittoateria tai noutopöytä, kotiruoka tai einesannos. Kun jokaisella aterialla on mukana kasviksia ja pääaterioilla ainakin puolet lautasesta, täyttyy päivän kasvistavoite varmasti.

Päivitetty 4.6.2024