Siirry sivun sisältöön

Kuinka hakeutua lihavuusleikkaukseen?

Hoitoon hakeutuminen kannattaa aloittaa terveyskeskuksesta tai työterveyslääkäriltä. Matka lihavuusleikkauksen harkinnasta itse leikkaukseen vaatii oman aikansa.

Lihavuusleikkaukset Suomessa

Suomessa lihavuusleikkauksia tehdään yliopistollisissa sairaaloissa ja suurissa keskussairaaloissa.

Leikkaukseen hakeutumisen hoitokäytännöissä voi olla alueellisia eroja. Ennen kuin potilas voidaan lähettää lihavuusleikkausarvioon, tulee hänen kokeilla lihavuuden elintapahoitoa. Hoitoon hakeutuminen kannattaa aloittaa omasta terveyskeskuksesta tai työterveyslääkäriltä.

Matka leikkauksen harkintavaiheesta leikkauspäivään voi kestää jopa useamman vuoden, sillä lihavuuden elintapahoito ryhmä- tai yksilöohjauksessa sekä potilaan omat muutospohdinnat vievät aikaa.

Lihavuuden ensisijainen hoitomuoto on aina elintapaohjaus.

Painonhallinnan ryhmä- tai yksilöhoito

Lihavuuden kirurgisen hoidon ensimmäinen vaihe on painonhallinnan yksilö-, ryhmä- tai internetpohjainen hoito, mikäli sitä ei ole jo aiemmin kokeiltu. Hoito voidaan toteuttaa omalla terveysasemalla, työterveyshuollossa tai yksityisellä lääkäriasemalla. Myös Painonhallintatalon Terveyslaihdutusvalmennus on yksi hyvä vaihtoehto.

Ryhmä- tai yksilöhoidon

  • tulee kestää vähintään kuusi kuukautta

  • tavoitteena on vähintään viiden prosentin laihtuminen lähtöpainosta.

Kun lihavuuden leikkaushoidon kriteerit täyttyvät ja asianmukainen konservatiivinen hoito on toteutunut, lääkäri voi tehdä potilaalle lähetteen sisätautiklinikalle sisätautilääkärin tai endokrinologin vastaanotolle lihavuusleikkausarviota varten.

Lue lisää:

Lihavuusleikkausarvio

Lihavuuskirurgian mahdollisuutta lihavuuden hoitokeinona arvioidaan jokaisen potilaan kohdalla yksilöllisesti. Arvioinnin tekevät sisätautilääkäri tai endokrinologi sekä kirurgi, jotka konsultoivat moniammatillisen lihavuuden hoidon työryhmän asiantuntijoita. Työryhmään kuuluu edellä mainittujen lisäksi ainakin ravitsemusterapeutti, ja tarvittaessa konsultoidaan psykologia tai psykiatria.

Sisätautilääkäri tai endokrinologi arvioi lihavuusleikkauksen tarvetta ja hyötyjä, mahdollisia leikkauksen esteitä tai haittoja sekä potilaan soveltuvuutta leikkaukseen. Erikoislääkärin käyntiin liittyy verikokeita sekä arvio mahalaukun tähystyksen ja muiden tutkimusten tarpeesta. Uniapnea tutkitaan ja hoidetaan. Mieluiten tämä on tehty jo ennen leikkauslähetteen tekemistä perusterveydenhuollossa.

Jos päädytään leikkaushoitoon, sisätautilääkäri tai endokrinologi tekee potilaasta lähetteen lihavuusleikkauksia tekevälle kirurgille. Jos esteitä lihavuusleikkaukselle ei ole, lihavuuskirurgi tekee leikkauspäätöksen ja potilaalle valitaan hänelle sopivin leikkausmuoto.

Leikkausjonojen pituudessa on vaihtelua. Kirurgin ensitapaamisesta leikkaukseen kestää yleensä 2-3 kuukautta.

Päivitetty 16.6.2022