Siirry sivun sisältöön

Kuitupitoiset hiilihydraatit

Runsas kuidun määrä ruokavaliossa tukee painonhallintaa.

Kuitu on imeytymätöntä hiilihydraattia tai niiden kaltaisia aineita. Kuitua saa kasvikunnan tuotteista, kuten hedelmistä, vihanneksista, juureksista, marjoista ja täysjyväviljatuotteista. Myös palkokasveissa, pähkinöissä ja siemenissä on kuitua.

Tutkitusti kuitu on terveyden kannalta merkittävässä roolissa. Kuitu muun muassa alentaa kolesterolia, edistää vatsan toimintaa ja tasapainottaa verensokeria. Painonhallinnassa kuitu on keskeinen asia, sillä kuidut hidastavat mahalaukun tyhjenemistä ja tuovat aterian jälkeistä kylläisyyttä ilman, että se tuo lisäenergiaa. Kuidut toimivat myös kasvatusalustana suoliston hyville bakteereille. Runsas kuidun määrä ruokavaliossa on usein merkki siitä, että ruokavalion hiilihydraattivalinnat tukevat painonhallintaa.

Kuidun saantisuositus on aikuisilla 25–35 grammaa päivässä. Diabeetikoille suositellaan vielä suurempaa kuidun saantia, noin 40 grammaa päivässä, sillä kuitu tasaa tehokkaasti verensokeria.

Vinkit kuidun lisäämiseen

  • Syö runsaasti kasviksia jokaisella aterialla. Herkuttele monipuolisesti myös marjoilla ja hedelmillä.

  • Valitse täysjyvävalmisteita, joissa on kuitua vähintään kuusi grammaa/ 100 grammaa kohden.

  • Pähkinöitä ja siemeniä voit lisätä ruokien sekaan, puuroon, jogurttiin tai käyttää leivonnassa.

  • Käytä palkokasveja ja juureksia proteiinin lähteenä, pääruoan lisukkeena tai salaateissa.

  • Käytä tarvittaessa kuitulisiä. Esimerkiksi psylliumkuitu, kauraleseet tai pellavansiemenrouhe sopivat hyvin smoothien, puuron tai jogurtin sekaan.