Siirry sivun sisältöön

6. Mielentaidot

Elintapojen muutoksen onnistumiseksi on tärkeää tunnistaa omien ajatusten, tunteiden ja tekojen väliset yhteydet.

Jokaisella ihmisellä on itselle tyypillisiä tapoja, joilla reagoi eri tilanteissa. Reaktiot ympäristön tapahtumiin, havainnot, tunteet ja ajatukset syntyvät sinussa itsessäsi, mutta huomaatko näitä reagointi- ja ajattelutapoja vai toimitko automaattiohjauksella?

Ennen kuin toimintatapoja voi muuttaa, on ensin muutettava ajattelua ja tunnistettava tapoihin liittyviä tunteita ja uskomuksia.

Oman mielen toimintatapojen tunnistaminen ja niihin tutustuminen on tärkeää erityisesti silloin kun et halua toimia hyvinvointia heikentävällä tavalla.

Oheisissa harjoituksissa voit opetella joustavia syömistapoja ja tietoista syömistä.

Harjoituksia:

Tiesitkö, että pitkäaikaisessa painonhallinnassa onnistuvat ne, jotka ovat omaksuneet joustavia syömisen tapoja?

Ihmisille on luontaista mieltymys makeaan ja rasvaiseen ruokaan. Suunnittelemalla ja ennakoimalla voit kuitenkin vaikuttaa mielitekojesi vahvuuteen.

On hyödyllistä tunnistaa, miten reagoimme houkutusten äärellä ja harjoitella sitten uutta suhtautumista näihin tilanteisiin.

Ei kannata sanoa: " En syö koskaan makeisia". Mitä tiukemmin itseltään kieltää jonkin ruoan tai ruoka-aineen syömisen, sitä todennäköisemmin himo sitä kohtaan voimistuu. Kun ei aseta ehdottomia kieltoja, vaan keskittyy sen sijaan säännölliseen monipuoliseen syömiseen, mieliteot voivat alkaa vähentyä. Terveyttä edistävän ruokailun ei tarvitse olla tunnontarkkaa suorittamista tai täydellisiä aterioita.

Tuleviin haasteisiin kannattaa suhtautua hyväksyvästi. Eteesi tulee aika ajoin haastavia hetkiä, ja näissä hetkissä omat hyvinvointitottumukset saavat lisää harjoitusta. Utelias ote arjen kulkuun ja mahdollisuuksien etsimiseen helpottaa hyvinvointitapojen mukauttamista kulloiseenkin tilanteeseen sopivaksi.

Huomaatko joskus, ettet muista mitä söit tai että lautasesi on tyhjentynyt aivan yhtäkkiä?

Syömisen tietoisuus vaikuttaa kylläisyyden tunteeseen. Vaikka söisit paljon kerralla, kylläisyyden tunne tulee vasta vähän myöhemmin. Jos syö tiedostamattaan kovin nopeasti ja paljon kerralla, kylläisyyden tunne ehtii yleensä herätä vasta myöhemmin. Siksi saatat ottaa lisää ruokaa, vaikka yksi annos olisi riittänyt.

Tietoisen syömisen oppiminen helpottaa painonhallintaa. Tietoinen syöminen tarkoittaa, että keskitymme sen hetkiseen ruokailuun kaikkia aisteja käyttäen.

Kokeile seuraavaa harjoitusta viikon ajan vähintään kerran päivässä ja eri aterioiden yhteydessä.

  • Keskity tuoksuttelemaan ja katselemaan ruokaa, jota otat tai asettelet lautasellesi. Mitä värejä ja tuoksuja huomaat? Mistä ruoka on peräisin? Miten asettelet sen lautasellesi?

  • Rauhoitu aterioimiseen. Valitse jokainen haarukallinen tai lusikallinen, ja vie se suuhusi korostetun rauhallisesti. Tunnustele suussa ruuan koostumusta ja makuja ja pureskele jokainen suupala rauhassa loppuun.

  • Nielaisun jälkeen pidä hetki taukoa ennen kuin valitset seuraavan annospalan.

  • Aterian jälkeen mieti hetken aikaa, mitä koit ja tunsit ja millaisia ajatuksia mieleesi jäi.

Jatka tietoisen syömisen harjoittelua säännöllisesti.

Päivitetty 13.6.2024