Siirry sivun sisältöön

Säännöllinen punnitseminen

Kannattaako säännöllinen punnitseminen vai ei?

Painon seuraaminen säännöllisesti auttaa huomaamaan painon luontaisen muutaman kilon vaihtelun. Jos paino pysyy luontaisesti vakaana, punnitseminen ei ole välttämätöntä. Painonpudotusvaiheessa monelle voi sopia esimerkiksi kerran viikossa tapahtuva punnitus.

  • Viikoittaisessa punnituksessa valitse jokin viikonpäivä ja merkitse se tarvittaessa kalenteriisi.

  • Painolukema on vertailukelpoisin, kun punnituksen tekee samalla vaa´alla.

  • Vaaka kannattaa pitää samassa paikassa, sillä joskus sen siirtäminen voi muuttaa lukemaa.

  • Hyvä tapa on tehdä punnitus aamulla heti vessassa käynnin jälkeen ennen syömistä tai juomista.

On kuitenkin hyvä muistaa, että painoon vaikuttaa hyvin moni asia, kuten esimerkiksi kuukautiskierto, liikunta ja päivärytmin muutokset. Lisäksi paino ei useinkaan kerro terveydessä tapahtuneita hyödyllisiä muutoksia. Ruokavalion laadussa, liikunnan määrässä tai esimerkiksi mielentaidoissa tapahtuneet muutokset tukevat hyvinvointia ja vaikuttavat terveyteen, vaikka ne eivät muuttaisi vaa’an lukemaa.

Painon sijaan onkin hyvä käyttää muita mittareita seuraamaan omaa etenemistä - esimerkiksi vaatekokoa tai vyötärön ympärystä. Myös muutokset omassa jaksamisessa, ruokavalion laadussa, unen määrässä tai liikkumisessa ovat hyviä mittareita seuraamaan omaa edistymistä.

Puntarin lukema voi herättää myös hankalia tunteita

Toisiaan vaa’alla käynti saattaa herättää hankalia tunteita. Joskus painossa ei ole tapahtunut odotettua muutosta. Tällöin kannattaa muistaa, että terveellinen ja pysyvä painonpudotustahti on maltillinen. Maltillisen painonpudotuksen ei kuulukaan näkyä vaa'alla kovin tiheässä seurannassa. Paino ei koskaan laske täysin suoraviivaisesti, vaan painossa voi olla pientä luontaista vaihtelua muun muassa kehon nesteen määrän mukaan.

Jos painon seuranta aiheuttaa vaikeita tunteita tai stressiä, on hyvä pysähtyä asian äärelle ja pohtia, miksi näin on. Voit yrittää suhtautua puntariin neutraalina apuvälineenä, ja samalla muistuttaa itseäsi siitä, että paino on vain yksi muutoksen mittari. Tällä tavalla harjoittelemalla voit luoda mutkattomamman suhteen painon mittaamiseen. Tarvittaessa ota asia puheeksi ammattilaisen kanssa.

Päivitetty 13.6.2024