Lihavuusleikkaus ohjaa muuttamaan pysyvästi
ruoka-annosten kokoa
syömisnopeutta
ateriarytmiä
ruokavalion laatua.
Pysyvän painonlaskun saavuttamiseksi ja ravitsemusongelmien välttämiseksi on erittäin tärkeää noudattaa leikkauksen jälkeisiä ruokavalio-ohjeita.
Leikkauksen jälkeen nautitaan ensimmäisen kuukauden ajan vaiheittain nestemäistä, pehmeää ja sosemaista ruokaa.
Kuukausi leikkauksen jälkeen voidaan yleensä vähitellen siirtyä syömään normaalirakenteista ruokaa kuitenkin huomioiden alle kootut asiat (1. ravinnon määrä, 2. syömisnopeus, 3. ateriarytmi, 4. ravinnon laatu, 5. ravintolisät)
Valmistautuminen muutokseen
Yleensä paino laskee nopeasti ensimmäisen puolen vuoden aikana leikkauksesta, mutta 1-2 vuoden kuluttua paino saattaa kääntyä nousuun. Tästä johtuen on tärkeää oppia noudattamaan pysyvästi terveellisiä ja painonhallintaa tukevia ruokailutottumuksia, liikkua riittävästi ja seurata painoa.
Uudenlaisten syömis- ja juomistottumusten omaksuminen vie aikaa, minkä vuoksi tuleviin muutoksiin valmistautuminen on syytä aloittaa jo ennen leikkausta.
Kokeile nyt käytännössä, miltä lihavuusleikatun ruokavalio tuntuu. Löydät harjoituksen seuraavalta sivulta.