Lihavuuskirurgian hoitopolku HUS-alueella

​HUS-alueen lihavuuskirurgiset toimenpiteet tehdään Meilahden tornisairaalassa ja Jorvin sairaalassa. HUS noudattaa lihavuuden leikkaushoidossa Sosiaali- ja terveysministeriön kiireettömän hoidon perusteita ja Lihavuuden Käypä hoito -suositusta.

Tutustu tämän osion alisivuilla siihen, miten lihavuusleikkauspotilaan hoitopolku etenee HUS-alueella.

Lihavuuden hoito ennen leikkausta (HUS-alue)

Painonhallinnan ryhmä- tai yksilöhoito on lihavuuden kirurgisen hoidon ensimmäinen vaihe. Konservatiivinen hoito voidaan toteuttaa omalla terveysasemalla, työterveyshuollossa tai yksityisellä lääkäriasemalla. Painonhallintatalon Terveyslaihdutusvalmennus on myös yksi mahdollisuus.

Hoitopolku lähetteestä leikkaukseen (HUS-alue)

Matka leikkauksen harkintavaiheesta leikkauspäivään voi kestää jopa vuoden tai kaksi, koska lihavuuden konservatiivinen hoito ja potilaan muutospohdinnat vievät oman aikansa. Lihavuusleikkauspäätöksestä itse toimenpiteeseen kuluu yleensä aikaa noin kaksi-kolme kuukautta.

Seuranta leikkauksen jälkeen (HUS-alue)

Leikkauksen jälkeen on vuosittain tarpeellista käydä kontrolleissa ja tarkistaa laboratoriokokeet. Ensimmäisenä vuonna lihavuusleikkauksen jälkeen seuranta järjestetään erikoissairaanhoidossa ja sen jälkeen avoterveydenhuollossa.

Seurannan päättymisen jälkeen

Kun seuranta erikoissairaanhoidossa päättyy, on erittäin tärkeää loppuelämän ajan käydä vuosittain perusterveydenhuollossa kontrolleissa ja tarkistaa laboratoriokokeet.

Päivitetty  25.2.2020