Siirry sivun sisältöön

Kohti parempaa unta

Uneen ja nukahtamiseen voi itse vaikuttaa monella tavalla.

Jokaisella meistä on nukkumisvaikeuksia jossain kohtaa elämäämme. Univaikeuksien hoidossa keskeisiä ovat unirytmistä huolehtiminen, säännöllinen ruokarytmi, terveelliset elämäntavat ja sopivat nukkumisolosuhteet.

Hyvän unen resepti

Univaikeuksista kärsivän on tärkeää herätä aamuisin säännöllisesti samaan aikaan, vaikka yöuni olisi jäänyt lyhyeksi. Aamulla myöhään nukkuminen voi vaikeuttaa nukahtamista illalla ja aiheuttaa näin nukkumisvaikeuksien noidankehän. Monipuolinen aamupala ja tasainen ateriarytmi pitävät yllä hyvää vireystilaa. Liikkuminen tukee hyvää unta, mutta vältä raskasta liikuntaa 3–4 tuntia ennen nukkumaan menoa. Pidä pieniä taukoja ja hengähdyshetkiä pitkin päivää.

Iltarutiinit rentouttavat ja valmistavat elimistömme lepoon. Mieltä ja kehoa kiihdyttäviä asioita on hyvä välttää. Kevyt liikunta, kuten iltakävely tai venyttely, voi auttaa nukahtamisessa. Myös nukkumisympäristöllä on vaikutusta mielen rauhoittumiseen. Sopivan viileä ja pimeä makuuhuone auttaa nukahtamaan parhaiten.

Ruoalla ja juomalla on merkittävä vaikutus uneen ja vireystilaan. Kevyt hiilihydraattipitoinen iltapala voi helpottaa nukahtamista. Sen sijaan raskasta ateriaa tulisi välttää lähellä nukkumaanmenoa. Myös suuri määrä sokeria ennen nukkumaan menoa voi heikentää seuraavan yön unta. Omat alkoholitottumukset on myös syytä tarkistaa, sillä alkoholi heikentää unen laatua. Kofeiinipitoisten tuotteiden käyttöä ja tupakointia on hyvä välttää 4–5 tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Vinkkejä hetkiin, kun uni ei tule:

Jos huolet ja murheet valtaavat mielesi, kun menet nukkumaan tai heräät yöllä, voit hyötyä huolihetken pitämisestä. Huolihetki pidetään illalla, muttei liian lähellä nukkumaanmenoa. Varaa hetkeen 15–30 minuuttia.

Huolihetken aikana käy läpi kaikki sinua painavat huolet ja murheet. Keskity vain niihin ja jätä muut tekemiset siksi aikaa pois. Jos huolet alkavat vaivata muuhun aikaan päivästä, kirjoita ne ylös ja palaa niihin seuraavan huolihetken aikana.

Ylivireystila voi hankaloittaa nukahtamista ja hyvää unta. Kokeile Mielenterveystalon harjoituksia hermoston rauhoittamiseksi.

Jos uni ei tule ja huomaat turhautumisen tulevan, nouse hetkeksi sängystä ylös. Voit mennä esimerkiksi nojatuolille ja sohvalle lepäilemään.

Kuuntele hetken aikaa sinua rauhoittavaa mielimusiikkiasi. Anna ajatusten liikkua musiikin mukana pois tästä yön hetkestä. Tai lue hetken aikaa mieltä rauhoittavaa kirjaa tai lehteä. Jos pidät sudokuista tai sanaristikoista, tee sellainen rauhalliseen tahtiin.

Kun kävelet takaisin vuoteeseen, mieti miten mukava vuode on ja miten hyvältä tuntuu käydä levolle ja käpertyä peiton alle.

Huonon nukkumisen ja jatkuvan päiväväsymyksen taustalla voi olla unenaikaisia hengityskatkoksia, jotka voivat viitata uniapneaan. Uniapnean oireita on muun muassa:

  • kuorsaus

  • hengityskatkokset

  • jatkuva heräily ja lisääntynyt virtsaneritys öisin

  • suun kuivuminen öisin

  • yöhikoilu

  • aamupäänsärky

  • nukahtelu/torkahtelualttius pitkin päivää

  • muistihäiriöt

  • keskittymisvaikeudet ja alakuloisuus.

Keskustele mahdollisesta väsymyksestä herkästi lääkärisi kanssa. Lääkäri arvioi tällöin jatkotutkimusten tarpeen.

Päivitetty 10.6.2024