Siirry sivun sisältöön

Viikko 6. Kaikki liike on hyväksi

Kaikki liikunta on hyväksi. Mikä on sinulle mieluinen liikuntamuoto?

Kun keskustellaan liikunnan roolista painonhallinnassa, liikunta typistyy usein keinoksi, jolla voidaan lisätä energiankulusta. On kuitenkin syytä muistaa myös liikunnan muut positiiviset vaikutukset niin terveyteen kuin fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin. Kaikki liike on merkityksellistä!

Millaisista syistä harrastat liikuntaa?

Innostus liikkumiseen saattaa hiipua ja motivaatio laskea, jos liikuntaa harjoitetaan vain painonpudotuksen ja kalorien kuluttamisen vuoksi. Liikunta on niin paljon muutakin. Pieni lapsi nauttii liikkeestä ja on harvoin paikallaan, ja tämä sisäsyntyinen ilo on mahdollista löytää uudelleen myös aikuisena, mikäli se on jossain vaiheessa kadonnut. Jokainen meistä on yksilöllinen, ja mielihyvää voi saada monista eri liikuntamuodoista – oli se sitten rääkkitreenin tuoma euforia, jooga omalla takapihalla tai kävelyretket perheen kanssa.

Löydä joustavuutta myös liikkumisen suhteen

Kyky muokata omaa suunnitelmaa muuttuvien arjen tilanteiden ja voimavarojen mukaisesti auttaa itselle mielekkään liikuntarutiinin ylläpidossa. Yksilöllinen elämäntilanne ja sen vaihtelut vaikuttavat siihen, miten jaksamme tai pystymme liikkua.

On tärkeä muistaa, että vaikka arki ei ole aina tasaista ja asiat eivät mene aina suunnitelmien mukaan, niin yksi erilainen viikko tai ajanjakso ei kaada hyvää kokonaisuutta, etenkään pitkässä juoksussa. Tavoitteen asettelussa on siis hyvä huomioida oma elämäntilanne ja tehdä realistinen, omaan arkeen sopiva suunnitelma.

Kuuntele kehoasi

Liikunnan suhteen joustavuuteen linkittyy myös kehon kuuntelu. Onko nyt hyvä hetki reippaalle liikunnalle vai olisiko rauhallinen kävely tai kehonhuolto parempi vaihtoehto?Myös arki- ja hyötyliikunta on mainio tapa saada liikettä päiviin ja vahvistaa hyvinvointia päivittäisen toiminnan lomassa.

Harjoitus

Tee ohjattu treeni fysioterapeutti Tonin kanssa.

Tervetuloa liikkumaan Tonin kanssa! Seuraavaksi tehdään koko kehoa kuormittava harjoitus. Treeni pitää sisällään niin lihaskuntoliikeitä kuin hengitys- ja verenkiertoa rasittavia liikeitä. Muista liikkua omassa tahdissasi, ja omaa kehoasi kuunnellen. Jos jokin liike ei tunnu hyvältä, voit vaihtaa sen toiseen tai pitää taukoa. Voit keventää treeniä myös tekemällä toistot hitaammin. Harjoitusta voit halutessasi tehostaa tekemällä sen esimerkiksi kiertoharjoitteluna 2–3 kertaa.

Varaa viereen vesipullo ja pyyhe, ja valmistaudu nauttimaan energisestä ja tehokkaasta treenistä!