Gå till sidans innehåll

Vecka 6. All rörelse är bra

All rörelse är bra. Vilken typ av motion gillar du?

När man diskuterar motionens roll vad gäller vikthållning, fokuserar man ofta på energiförbrukningen. Det är dock viktigt att komma ihåg de andra positiva effekterna av motion för hälsan samt för fysiskt och psykiskt välbefinnande. All rörelse är betydelsefull!

Varför motionerar du?

Intresset för motion kan falna och motivationen sjunka om man tränar endast för att gå ned i vikt eller för att bränna kalorier. Motion är så mycket mer än så. Ett litet barn njuter av rörelse och är sällan stilla, och denna inre glädje är möjlig att återfinna även som vuxen om den på något sätt har försvunnit. Vi är alla individer, och glädje kan komma från många olika motionsformer - vare sig det är euforin från ett intensivt träningspass, yoga i trädgården eller promenader med familjen.

Hitta flexibilitet även när det gäller motion

Förmågan att anpassa sin plan enligt förändrade vardagssituationer och resurser hjälper till att upprätthålla en meningsfull motionsrutin. Individuella livssituationer och dess variationer påverkar hur vi orkar eller kan röra på oss.

Det är viktigt att komma ihåg att även om vardagen inte alltid är jämn och saker inte alltid går enligt planerna, så kommer en annorlunda vecka eller period inte att förstöra en god helhet, särskilt inte på lång sikt. När du sätter mål är det därför bra att ta hänsyn till din livssituation och göra en realistisk plan som passar din vardag.

Lyssna på din kropp

Flexibilitet när det gäller motion innebär också att lyssna på kroppen. Är det nu en bra tid för intensiv motion eller skulle en lugn promenad eller kroppsvård vara ett bättre alternativ? Vardagsmotion är också ett utmärkt sätt att få rörelse in i dagarna och stärka välbefinnandet under dagliga aktiviteter.

Övning

Gör en guidad träning med fysioterapeuten Toni.

Välkommen att träna med Toni! Nu ska vi göra en träning som belastar hela kroppen. Träningen inkluderar både styrketräning och rörelser som påverkar andning och cirkulation. Kom ihåg att röra dig i din egen takt och lyssna till din egen kropp. Om någon rörelse inte känns bra kan du byta till en annan eller ta en paus. Du kan också göra träningen lättare genom att göra repetitionerna långsammare. Om du vill kan du intensifiera träningen genom att göra den som ett cirkelträningspass 2–3 gånger.

Ha en vattenflaska och en handduk bredvid dig och förbered dig på att njuta av en energifylld och effektiv träning!