Siirry sivun sisältöön

Viikko 5. Myönteisyydestä virtaa

Ajatusten suuntaaminen myönteiseen vahvistaa hyvän lopputuleman todennäköisyyttä.

Onnistumisiin ja mahdollisuuksiin keskittyminen edistää itsehoitoa ja terveellisiä elämäntapoja. Positiivinen ajattelu ei tarkoita, että haasteet tai vaikeat hetket sivuutettaisiin tai niitä vähäteltäisiin. Sen sijaan positiivinen ajattelu auttaa rakentamaan vahvempaa perustaa niiden kohtaamiseen ja voittamiseen.

Luottamus itseen tukee muutosta

Positiivisen ajattelun ydin on luottamus omiin kykyihimme ja siihen, että voimme vaikuttaa omaan elämäämme ja terveyteemme. Keskittyminen niihin asioihin, jotka ovat jo hyvin tai joita voisi suhteellisen helposti saada muutettua paremmaksi, tukee itseluottamuksen kasvua.

Kun ajattelee, että pystyy, tämä ajatus usein toteutuu. Samoin toteutuu ajatus: ”en pysty, en kykene”, jos sitä toistaa itselleen.

Positiivinen ajattelu onkin erinomainen tapa tukea omaa pystyvyyden tunnetta.

Harjoitus

Oheisesta listasta löydät käytännön tapoja, jotka voivat auttaa sinua rakentamaan ja kohottamaan pystyvyyden kokemusta. Kokeile, toimisiko jokin näistä arjessasi.

  • Pienet onnistumiset: Aloita pienistä askelista ja aseta realistisia tavoitteita. Onnistumiset luovat positiivisen kierteen ja vahvistavat uskoasi omiin kykyihisi.

  • Rakenna tavoitteet porrastetusti: Aloitetaan helpommasta ja edetään kohti haastavampaa. Jokainen askel on askel eteenpäin.

  • Positiivinen palaute: Anna itsellesi positiivista palautetta jokaisesta onnistumisesta. Muista myös olla armollinen itsellesi, jos asiat eivät aina mene suunnitellusti.

  • Puhu itsellesi kuin ystävällesi: Puhu itsellesi kuin tukisit parasta ystävääsi.

  • Valmistaudu haasteisiin: Valmistaudu etukäteen kohtaamaan haasteita ja mieti, miten voit selviytyä niistä.

  • Keinot haasteiden selättämiseksi: Jaa aiemmin käyttämäsi keinot toimiviin ja ei-toimiviin. Jatka toimiviksi todettujen tekemistä ja keksi ei-toimivien tilalle jotain muuta.

  • Muista aikaisemmat onnistumiset: Kun kohtaat uusia haasteita, muistele aikaisempia onnistumisiasi.

  • Ajattele, että pystyt: Kun vakuutat itsesi, että pystyt, tällöin myös jaksat yrittää paremmin.

Pystyvyyden tunne ei synny hetkessä, mutta voit kasvattaa sitä tietoisesti ja sitkeästi. Muista, että jokainen askeleesi kohti terveellisempiä elämäntapoja vahvistaa uskoasi omiin kykyihisi ja auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi. Kaikki positiiviset kierteet alkavat yhdestä hyvästä teosta.