Elintapamuutos lähtee voimavaroista. Siksi on tärkeä pysähtyä oman jaksamisen äärelle. Liian vähäisen unen terveysvaikutukset ovat luultavasti meille kaikille tuttuja. Sen sijaan meiltä saattaa jäädä huomaamatta, miten vahvasti univaje vaikuttaa muun muassa syömiseen ja mielitekoihin.
Väsymys ohjaa herkästi toimimaan ikään kuin automaatiovaihteella. Lisäksi arkiaktiivisuus voi vähentyä, kun keho ja mieli kaipaavat lepoa. Riittävä uni onkin yksi oleellisimmista tekijöistä siinä, että jaksamme tehdä hyvinvointia tukevia arjen tekoja.
Unen tarve on yksilöllistä
Keskimääräinen suositeltava yöunen pituus aikuisilla on 7–9 tuntia yössä. Yölliset heräilyt kuitenkin kuuluvat normaaliin uneen. Myös tilapäistä unettomuutta esiintyy hyvin monella, ja se onkin osa normaalia tervettä elämää.
Jos unen määrä jää kuitenkin jatkuvasti vähäiseksi, on sen äärelle hyvä pysähtyä. Joskus huonon nukkumisen ja jatkuvan päiväväsymyksen taustalla voi olla unenaikaisia hengityskatkoksia, jotka voivat viitata uniapneaan. Keskustele mahdollisesta väsymyksestä herkästi lääkärisi kanssa.
Stressin vaikutus
Myös pitkäkestoinen stressi vaikeuttaa painonhallintaa. Rauhoittuminen ja rentoutuminen voi olla vaikeaa, unen laatu ja palautuminen heikkenee ja stressiajatukset voivat vallata mielen. Stressinhallinta ja rentoutuminen kiireen keskellä ovat opettelemisen arvoisia hyvinvointitaitoja.
Harjoitus:
Nukutko riittävästi? Jos et, miten voisit tällä viikolla lisätä unen määrää?
Miten kuvaisit omia voimavarojasi tällä hetkellä?
Mitkä asiat tuovat sinulle lisää voimavaroja? Pystyisitkö lisäämään niitä entisestään?
Entä mitkä asiat kuormittavat elämässäsi tällä hetkellä? Miten saisit vähäisemmäksi kuormitusta?
Koetko, että sinulla on riittävästi aikaa omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen? Miten löytäisit enemmän aikaa itsellesi?