Liikkumisen seurantaan on olemassa monia tapoja. Otettuja askeleita ja liikuttua matkaa voi seurata erilaisilla puhelimeen asennettavilla sovelluksilla. Harjoitusvaikutusten seurantaan taas sopivat parhaiten syketietoja mittaavat laitteet, kuten sykemittarit. Ne antavat tarkimman kuvan hengitys- ja verenkiertoelimistön rasituksesta.
Liikuntaa ja aktiivisuutta voi seurata pitämällä liikuntapäiväkirjaa. Päiväkirjaan voi merkitä esimerkiksi liikutun ajan ja tunnelmat liikunnan jälkeen. Myös päivittäisen askelmäärän voi kirjata ylös. Liikunnan seuraamisessa tärkeää on huomata kehityksen suunta. Välillä tulee viikkoja, jolloin ei ehdi liikkumaan, mutta tällöinkin voi huomata positiivisen muutoksen, kun katsoo keskimääräistä liikuntamäärää ja vertaa sitä useamman kuukauden taaksepäin.
Keho antaa tärkeää tietoa
Vaikka markkinoilla on paljon liikunnan ja aktiivisuuden seurantaan tarkoitettuja laitteita, kannattaa muistaa, ettei siihen välttämättä tarvita erillisiä välineitä. Kehon kuuntelu ja omien tuntemusten havainnointi voivat olla yhtä hyödyllisiä tapoja seurata omaa liikkumista ja kunnon kehittymistä. Havainnoimalla kehoaan ja muutoksia tuntemuksissa voi saada arvokasta tietoa siitä, millaisia vaikutuksia harjoituksella on ollut. Tällöin voit paremmin muokata liikkumistasi omien tavoitteidesi ja tarpeidesi mukaan. Esimerkiksi tunnistamalla, milloin tarvitset lepoa tai milloin kehosi kaipaa enemmän haastetta, voit sopeuttaa liikkumistasi. Lisäksi kehon kuuntelu auttaa sinua tunnistamaan paremmin tunnistamaan ja huomioimaan mahdolliset kiputilat tai epämukavuuden tuntemukset.
Vaikka liikuntalaitteet ja sovellukset voivat tarjota hyödyllistä tietoa ja kannustusta, kehon kuuntelu ja omiin tuntemuksiin keskittyminen ovat olennainen osa liikunnallista elämäntapaa. Tehokkainta erilaisten välineiden tuoma tieto onkin, kun sen yhdistää oman kehon kautta saatuun tietoon ja kokemukseen!