Siirry sivun sisältöön

Mitä kustannuksia lihavuusleikkauksesta tulee potilaalle?

Potilaan kohdalla leikkauksen hinta muodostuu poliklinikkakäyntien ja vuodeosastohoidon maksuista sekä pysyvien vitamiini-, rauta- ja kalkkivalmisteiden kustannuksista.

Lisäravinteiden kustannukset vaihtelevat riippuen siitä, mitä valmisteita potilas valitsee suositeltavien valmisteiden joukosta. Alkuvaiheessa potilas tarvitsee myös lyhyen kuurin verenohennushoitoa (10 vrk), happosalpaajaa (3 kk) sekä kipulääkkeitä ensimmäisen viikon ajan.

Leikkauksen jälkeen liitännäissairauksien lääkityksiä, etenkin diabeteslääkitystä, voidaan vähentää siten, että lääkehoidon kokonaiskustannukset laskevat selvästi. Loppuelämän ajan käytettävät vitamiini- ja kivennäisainelisät ovat omakustanteisia.

Ennen leikkausta tapahtuva laihduttaminen erittäin niukkaenergiaisilla dieettivalmisteilla tuo oman kustannuseränsä, mutta toisaalta muut ruokakustannukset ovat vastaavasti pienemmät.

Mahdollisten komplikaatioiden yhteydessä kliiniset täydennysravintovalmisteet tai letkuravinto voivat aiheuttaa tilapäisesti lisäkustannuksia. Sairausloma leikkauksen jälkeen on työnkuvasta riippuen 2-3 viikkoa, mikä voi aiheuttaa potilaalle tulonmenetystä.

Lisätietoa potilasmaksuista ja kustannuksista saat hoitopaikastasi. Lääkkeiden ja vitamiinien hinnoista ja korvattavuudesta löydät tietoa esimerkiksi Apteekki.fi -sivulta. Lihavuusleikatuille on olemassa räätälöityjä vitamiini- ja hivenainelisiä, joissa annosmäärät ovat suurempia kuin tavanomaisissa käsikauppatuotteissa.

Päivitetty 15.7.2020