Siirry sivun sisältöön

Painonhallinta – miten se onnistuu?

Miten pysyvä muutos tapahtuu?

Nykypäivänä kohtaamme edelleen laihdutuspuhetta, joka patistaa karistamaan kiloja erilaisin dieetein ja rajoituksin. Kuitenkin tutkimuksista tiedetään, että pysyvä painonhallinta onnistuu parhaiten silloin, kun keskitytään terveellisten elintapojen omaksumiseen, eikä lyhytaikaisiin dieetteihin. Pyrkiessä kohti pysyviä elintapamuutoksia on olennaista päästää irti laihdutuskuuriajattelusta ja keskittyä sen sijaan oman näköisiin, pitkäaikaisiin ja hyvinvointia tukeviin elintapoihin. Pysyvää painonhallintaa tukevat:

  • joustavat tottumukset.

  • monipuolinen, riittävä ja nautittava syöminen.

  • säännöllinen, itselle mieluisa liikkuminen.

  • hyvä uni ja stressinhallinta.

  • itsensä hyväksyminen.

Motivaation vaihtelu on luonnollista

Pysyvä elintapamuutos tapahtuu usein vaiheittain ja vaatii sitoutumista sekä pitkäjänteisyyttä. Siksi on tärkeää, että muutokset sopivat osaksi omaa arkea ja niitä on mielekästä toteuttaa. Uusia elintapoja on olennaista harjoitella juuri arjen keskellä, sillä arkeen tapojen on tarkoitus myös jäädä. Kun muutokset ovat omaan elämäntilanteeseen sopivia, ne jäävät todennäköisemmin pysyviksi tavoiksi tulevaisuudessa.

Pitkäjänteisessä muutostyöskentelyssä on luonnollista ja inhimillistä, että motivaatio vaihtelee matkan varrella. Elämäntilanne voi muuttua tai voi tulla muita erilaisia yllätyksiä, väsymystä tai kiirettä haasteeksi. Usein perusasioiden äärelle palaamisesta ja tavoitteiden pilkkomisesta voi olla apua. Muutosten on hyvä olla niin yksinkertaisia, että niiden säännöllinen toteuttaminen päivittäisessä elämässä on mahdollista ja ainakin suhteellisen helppoa. Kun tavoitteet ovat tarpeeksi selkeitä ja konkreettisia, on niiden toteutumista helpompi seurata.

Pienet askelet vievät eteenpäin

Monesti elintapamuutoksen esteiltä tuntuvat asiat ovat juuri niitä asioita, joihin toivomme muutosta: ei ole energiaa, aikaa on vähän ja arjenhallinta sakkaa. Elintapamuutos vaatii aina jonkin verran ylimääräisiä voimavaroja, mutta täydellistä hetkeä ja elämäntilannetta ei kannata jäädä odottamaan. Tärkeintä on oma halu muutoksen tekemiseen. Olennaista on lähteä liikkeelle pienin askelin ja tehdä niitä tekoja, joista saa lisää voimavaroja itselleen.

Voit tutustua Painonhallintatalon itsehoito-ohjelmiin ja Terveyslaihdutusvalmennukseen, jotka auttavat sinua kohti pysyvää muutosta.