Siirry sivun sisältöön

2. Itsetuntemus

Matka elämäntapojen muutokseen voi alkaa omien ajatusten tunnistamisesta ja itsearvostuksen pohtimisesta.

Jos toivot elintapojen muutosta, on hyvä pysähtyä pohtimaan, miten suhtaudut itseesi. Puhutko itsellesi pääsääntöisesti kannustavaan vai kriittiseen sävyyn?

Elintapamuutoksen matkalla on hyödyllistä opetella käsittelemään omia uskomuksia ja suuntaamaan huomio myönteisiin puoliin. Itseen kohdistuvat ystävälliset ajatukset kannustavat sinua matkalla vahvemmin kuin lannistavat ajatukset. Kun sinnikkäästi jatkat harjoittelua ja huomaat sen hyvää tekevän vaikutuksen, alat ehkä toistamaan tuota ajatusta ja luottamaan ajatustesi voimaan.

Jos päätät ajatella päivittäin yhden myönteisen ajatuksen itsestäsi, olet kuukaudessa vahvistanut itsetuntoasi jo kolmenkymmenen ajatuksen verran.

Harjoituksia:

Varaa tähän harjoitukseen aikaa noin viisi minuuttia. Toista harjoitusta päivittäin vähintään viikon ajan.

Vie huomio kehoosi:

  • Kuulostele, mitä kehollesi kuuluu tänään ja juuri nyt. Tunnistat ehkä raukeutta tai rentoutta, jumitusta tai kivistystä. Hyväksy kehosi tuntemukset sellaisina kuin ne ovat. Huokaise ja henkäise syvään.

  • Suuntaa sitten huomio johonkin kehosi yksityiskohtaan. Mieti, mitä hyvää tässä osassa kehoasi on. Miten tämä osa kehoa on tänäänkin kannatellut sinua tai ollut mukana päivän touhuissa? Kiitä mielessäsi tätä kehon osaa.

  • Mieti, mikä voisi olla pienin mahdollinen teko kehosi hyväksi juuri tänään. Voitko nostaa jalat hetkeksi ylös, kun istut, syötkö terveellisen välipalan tai hengähdätkö minuutin ajan kesken työpäivän?

  • Kohdista arvostavia ajatuksia vaihdellen eri puolille kehoasi niin, että pikkuhiljaa mahdollisimman moni kohta on saanut ystävällisen ajatuksen.

  • Toista harjoitus joka päivä vähintään viikon ajan.

Elämäsi aikana olet kokenut monenlaisia tapahtumia, jotka ovat vaikuttaneet siihen, millainen käsitys sinulla on itsestäsi. Osaan tapahtumista olet voinut vaikuttaa, osaan et.

Sinua on saatettu kutsua joksikin ilman, että sanoja on tarkoittanut mitään pahaa. Minäkäsitykseen voivat vaikuttaa myös vertailut muihin ihmisiin. Tällaisia sattumienkin kautta syntyneitä käsityksiä saatat kantaa mukanasi: se hiljainen, se parisuhteessa epäonnistuja, se leppoisa tyyppi, se järjestyksen ihminen, ja niin edelleen.

Oikeastaan ei ole olennaista, onko jokin minäkäsitys totta vai ei. Olennaista on, miten tämä käsitys vaikuttaa siihen, mitä teet.

  • Ajattele nyt jotakin itseesi liittyvää uskomusta. Sano ensin itsellesi tuota uskomusta käyttäen: "Minulla on ajatus, että olen…"

    • Esimerkiksi: "Minulla on ajatus, että olen epäonnistunut."

  • Havainnoi nyt itseäsi. Huomaa, ettet ole yhtä kuin ajatuksesi. Ajatus on vain sisäistä puhetta. Päästä irti ajatuksesta tai mielikuvasta.

  • Seuraavaksi sano itsellesi: "Huomaan, että ajattelen, että olen…". Tarkkaile, huomaatko olevasi se, joka huomaa tämän asian.

Huomasitko muutoksia siinä, miten suhtaudut uskomukseesi?

Millaisia tunteita sinulla oli, kun huomasit ajattelevasi, että olet asiaa x? Oletko edelleen täysin vakuuttunut, että mielesi kertoma uskomus on totta.

Tee harjoitus uudelleen muutamana päivänä peräkkäin.

Päivitetty 13.6.2024