Stressillä tarkoitetaan tilannetta, jossa yksilöön kohdistuvat vaatimukset ja haasteet kuluttavat tämän sopeutumiseen käytössä olevia voimavaroja. Alttius kokea stressiä on yksilöllinen. Se, mikä on toiselle innostavaa, voi toiselle olla stressin aihe.
Stressin aiheuttajia voivat olla lukuisat erilaiset syyt, kuten:
jatkuva kiireen tunne
kovat suorituspaineet
melu
sopimaton työ- tai opiskeluympäristö
työttömyys
liiallinen vastuu
ihmissuhdeongelmat
äkilliset elämänmuutokset.
Sopiva määrä stressiä auttaa meitä toimimaan ja tekemään parhaamme haastavissakin tilanteissa. Keskeistä on, onko stressi jatkuvaa vai tilapäistä. Stressi säilyy hyvällä tasolla, jos palautumista ja lepoa on stressin määrään nähden riittävästi. Myös myönteisistä asioista aiheutuva stressi tarvitsee vastapainokseen palautumista. Pitkittyessään stressi voi olla terveydelle monin tavoin haitallista.
Pitkäkestoinen stressi vaikeuttaa terveellisten elintapojen ylläpitämistä
Kun koemme stressiä, kehomme tuottaa stressihormoneja, kuten kortisolia. Näiden hormonien tarkoituksena on auttaa kehoa selviytymään stressaavista tilanteista. Sen sijaan pitkäaikainen altistuminen korkeille stressitasoille voi alkaa vaikuttamaan elimistöön monin eri tavoin: esimerkiksi levoton olo ja vaikeus rentoutua, vatsaoireet, ruokahalun muutokset, päänsärky, keskittymis- ja univaikeudet ja lihasjännitys voivat olla kaikki pitkittyneen stressin merkkejä. Jatkuva ylikuormitustila kehossa saattaakin alkaakin kuluttaa käytössä olevia voimavaroja siten, että terveellisten elintapojen ylläpitämisestä ja painonhallinnasta tulee haastavampaa.
Stressi voi vaikuttaa myös ruokahaluun. Toiset voivat kokea ruokahalunsa heikentyvän stressin seurauksena, kun taas toiset turvautuvat ruokaan lohtukeinona stressaavissa tilanteissa. Lisäksi stressi voi vaikuttaa ruokavalintoihin, sillä kiireessä ja väsyneenä tulee herkästi turvauduttua nopeisiin ratkaisuihin.
Stressin säätely osana hyvinvointia
Stressin tunnistaminen ja stressin säätely edistävät kokonaisvaltaista terveyttä ja hyvinvointia. Onneksi se on taito, jota on mahdollista kehittää!
Itsehoito-osiosta löydät tukea ja vinkkejä stressinhallintaan.