Pääosa lihavuuden hoidosta tapahtuu perusterveydenhuollossa, kuten terveyskeskuksissa ja työterveyshuollossa. Hyvä lihavuuden hoito on potilaslähtöistä ja hoitosuunnitelma tehdään yhdessä potilaan kanssa. Lihavuuden hoitovaihtoehtoja ovat mini-interventio, elintapahoito, erittäin niukkaenergiainen dieetti (ENED), lääkkeet ja lihavuusleikkaus. Kaiken hoidon kivijalkana on elintapahoito. Pääosa lihavuuden hoidosta tulisi toteuttaa perusterveydenhuollossa, jossa on mahdollisuus toteuttaa kaikkia lihavuuden hoitomuotoja leikkauksia lukuun ottamatta.
Lähetettä erikoissairaanhoitoon voidaan harkita lihavuusleikkausarvion lisäksi silloin, jos lihavuus on hankalahoitoinen, siihen kuuluu vaikeita lihavuuden liitännäissairauksia tai lihavuuden hoito ei ole perusterveydenhuollossa mahdollista tai tuottanut tulosta.
Sopivan hoitomenetelmän valinta
Hoitomenetelmissä aloitetaan tyypillisesti elintapahoidosta, johon saattaa joissakin tapauksissa kuulua myös erittäin niukkaenergiainen dieetti. Elintapahoito voidaan toteuttaa kasvokkain yksilötapaamisissa, painonhallintaryhmissä, etävastaanottoina tai digipohjaisina hoitoina (kuten Painonhallintatalon Terveyslaihdutusvalmennus).
Hoitomenetelmä valitaan potilaan terveydentilan, iän, lihavuuden asteen, toiveiden ja voimavarojen mukaan. Myös elämäntilanne, esimerkiksi raskauden suunnittelu, otetaan huomioon hoidon valinnassa