Siirry sivun sisältöön

Lihavuuden hoitomenetelmät

Lihavuutta voidaan hoitaa monin eri tavoin. Lihavuuden hoidossa kivijalkana toimii kuitenkin aina elintapahoito.

Mitä lihavuuden hoidon menetelmiä on olemassa?

Pääosa lihavuuden hoidosta tapahtuu perusterveydenhuollossa, kuten terveyskeskuksissa ja työterveyshuollossa. Hyvä lihavuuden hoito on potilaslähtöistä ja hoitosuunnitelma tehdään yhdessä potilaan kanssa. Lihavuuden hoitovaihtoehtoja ovat elintapahoito, erittäin niukkaenerginen dieetti (ENED), lääkkeet ja lihavuusleikkaus. Kaiken hoidon kivijalkana on elintapahoito. Pääosa lihavuuden hoidosta tulisi toteuttaa perusterveydenhuollossa, jossa on mahdollisuus toteuttaa kaikkia lihavuuden hoitomuotoja leikkauksia lukuun ottamatta.

Lähetettä erikoissairaanhoitoon voidaan harkita lihavuusleikkausarvion lisäksi silloin, jos lihavuus on hankalahoitoinen, siihen kuuluu vaikeita lihavuuden liitännäissairauksia tai lihavuuden hoito ei ole perusterveydenhuollossa mahdollista tai tuottanut tulosta.

Sopivan hoitomenetelmän valinta

Hoitomenetelmissä aloitetaan tyypillisesti elintapahoidosta, johon saattaa joissakin tapauksissa kuulua myös erittäin niukkaenergiainen dieetti. Elintapahoito voidaan toteuttaa kasvokkain yksilötapaamisissa, painonhallintaryhmissä, etävastaanottoina tai verkkomuotoisina hoitoina (kuten Painonhallintatalon Terveyslaihdutusvalmennus).

Hoitomenetelmä valitaan potilaan henkilökohtaisen terveydentilan ja iän mukaan. Myös elämäntilanne, esimerkiksi raskauden suunnittelu, otetaan huomioon hoidon valinnassa. Hoitomenetelmän valintaan vaikuttavat myös potilaan omat toiveet ja voimavarat.

Päivitetty 5.10.2021