Lihavuuden hoidon tarkoituksena on ehkäistä ja hoitaa lihavuuteen liittyviä tai lihavuuden vuoksi pahenevia sairauksia. Lihavuuden hoidolla tavoitellaan myös toimintakyvyn ja elämänlaadun parantumista. Lihavuuden hoidossa keskitytään myönteisiin ja pysyviin elintapojen muutoksiin sekä niiden myötä tapahtuvaan riittävään painonpudotukseen tai painonnousun pysäyttämiseen.
Nykytiedon valossa jo viiden prosentin painonpudotuksella saadaan aikaan terveyden kannalta edullisia aineenvaihdunnan muutoksia. Mikäli paino on ollut pitkään nousussa, jo lihomisen pysäyttäminen on merkittävä tulos. Kun tavoitteena on nykypainon ylläpito, voidaan valita myös painoneutraali lähestymistapa. Painoneutraali lähestymistapa korostaa elämänlaadun parantamista, terveyden edistämistä ja terveiden elämäntapojen edistämistä ilman, että keskitytään erityisesti painoon.
Lihavuuden puheeksi ottaminen terveydenhuollossa
Lihavuus on usein arka aihe. Potilas saattaa kokea, että lääkärin tai hoitajan puuttuminen asiaan on tungettelevaa, vaikka ammattilaisen pyrkimyksenä on auttaa. Kun lihavuus otetaan puheeksi terveydenhuollossa, on tärkeää, että keskustelu on avoin ja arvostava ja siinä korostetaan potilaan oman elämän asiantuntijuutta.
Lihavuuden hoidossa olennaista on tukea potilaan psyykkisiä voimavaroja ja pysyviä elämäntapamuutoksia. Ammattilaisen tehtävä on auttaa potilasta löytämään jo olemassa olevia taitoja ja vahvuuksia. Ammattilaisen rooli on olla kuuntelija, tuen kartoittaja ja tuen tarjoaja.
Painostigma näkyy terveydenhuollossa
Terveydenhuolto ei ole stigmasta vapaa, vaan sitä tavataan monilla osa-alueilla. Saatetaan esimerkiksi ajatella, että kaikki terveysongelmat johtuvat ylipainosta ja tarjotaan ratkaisuksi pelkästään laihdutusta. Siihen voi liittyä myös ajatus siitä, että lihavuus on yksinkertaista ratkaista syömällä vähemmän ja liikkumalla enemmän. Lihaviin henkilöihin saatetaan suhtautua syrjivästi, ja ajatella ylipainon johtuvan tahdonvoiman tai itsekurin puutteesta. Sen vuoksi tärkeää asenteiden tarkastelu suhteessa lihavuuteen on tärkeää myös terveydenhuollossa.
Usein ihmisellä voikin olla aiempia kokemuksia lihavuudesta johtuneesta syrjinnästä tai ennakkoluuloisista kohtaamisista. Painoon liittyvällä huonolla kohtelulla on kielteisiä vaikutuksia psyykkiseen hyvinvointiin, ja se voi haitata painonhallintaa ja lihavuuden hoitoa. Aiemmilla kokemuksilla voi olla esimerkiksi vaikutusta siihen, miten henkilö rohkaistuu hakemaan apua painonhallintaan. Vastuu ikävistä kokemuksista ei koskaan ole ihmisellä itsellään - jokainen ihminen on yhtä arvokas ja jokaisen tulee saada apua huolta aiheuttavissa terveyteen liittyvissä asioissa.
Miten toimia potilaana?
Potilaalla on oikeus tulla keskustelussa kuulluksi ja kohdatuksi. Joskus lihavuudesta puhumisen ajankohta voi olla potilaan näkökulmasta huono. Tällöin voi pyytää, että asiaan palataan paremmin soveltuvana aikana. Potilas voi myös pyytää mukaansa materiaalia esimerkiksi tarjolla olevista tukimuodoista ja kysyä, miten aiheeseen voidaan palata myöhemmin uudelleen. Koska lihavuuden taustalla on hyvin yksilöllisiä syitä, pelkät ohjeet liikunnan lisäämisestä ja terveellisestä ravitsemuksesta eivät riitä. Usein on tärkeämpää puhua esimerkiksi lihavuuden taustalla olevista sairauksista ja kivuista, stressistä tai unenlaadusta. Potilas voi itse pyytää, että näistä aiheista keskustellaan vastaanotolla.