Siirry sivun sisältöön

Lihavuusleikkauksesta toipuminen

Lihavuusleikkauksesta toipuminen on yleensä nopeaa. Osastolta kotiudutaan tyypillisesti yhden yön kuluttua leikkauksesta.

Pienet tähystysleikkaushaavat paranevat yleensä 1-2 viikossa. Leikkauksen jälkeen potilas on sairauslomalla, jonka pituus on työnkuvasta riippuen 2-3 viikkoa. Jos työssä pärjääminen sairasloman jälkeen mietityttää, kannattaa ottaa jo hyvissä ajoin yhteyttä työterveyteen, jossa voidaan miettiä työhönpaluuta tukevia asioita. Sairausloman aikana potilas opettelee uudenlaisen syömis- ja juomisrytmin. Riittävän hitaan syömisen, huolellisen pureskelun ja säännöllisen ateriarytmin oppiminen vaatii aikansa

Alkuvaiheessa on tärkeää, että mahdollisten leikkauskomplikaatioiden takia pääsee tarvittaessa nopeasti tutkittavaksi ja hoitoon kirurgiselle vuodeosastolle. Pitkille matkoille tai kaukomatkoille lähtöä ei suositella ennen kuin leikkauksesta on kulunut vähintään kuukausi ja uudenlaiset syömis- ja juomistottumukset alkavat sujua.

Vaikka raskaita liikuntalajeja, kuten kuntosaliharjoittelua voi jatkaa vasta 4 viikkoa leikkauksen jälkeen, on tärkeää aloittaa rauhallinen liikunta ja ulkoilu pian kotiutumisen jälkeen.

Uusi arki koittaa, kun palataan sairauslomalta takaisin töihin ja muihin arkiaskareisiin. Arkeen palatessa on tärkeää

  • huolehtia riittävän tiheästä ja säännöllisestä ateriarytmistä

  • huolehtia rauhallisista ruokailuista

  • muistaa juoda tarpeeksi päivän aikana.

Päivitetty 10.11.2020