Nykytiedon mukaan mahalaukun kavennusleikkauksen vaikutus painonpudotukseen ja oheissairauksiin on verrattavissa mahalaukun ohitusleikkaukseen.
Kavennusleikkaus valitaan, jos potilaalla on muiden sairauksien vuoksi odotettavissa tarve mahalaukun tai sappiteiden tähystykselle, suoliston leikkauksille tai tulehduskipulääkkeiden käytölle. Kavennusta voidaan suositella myös, jos painoindeksi ei ole kovin korkea (alle 40).
Leikkauksessa mahalaukusta poistetaan runko-osa. Jäljelle jää kapea mahalaukkuputki sekä mahalaukun myllymäinen loppuosa, joka vie ruokaa eteenpäin.
Leikkauksen jälkeen nälkätuntemus vähenee. Koska ruuan kulkureitti ei muutu, vaikeat vitamiinipuutokset ovat harvinaisia, mikäli ruokavalio on terveellinen ja monipuolinen. Ruokailun jälkeisiä huonon olon tunteita eli dumpingia on vähemmän kuin ohitusleikkauksen jälkeen.
Myös uusintaleikkaukseen johtavia myöhäiskomplikaatioita on vähemmän kuin ohitusleikkauksessa. Muissa leikkaustyypeissä mahdollisia sisäisiä tyriä ei kavennuksen kohdalla esiinny.
Tavallinen haittavaikutus on refluksioire, jonka hoitokeinoja ovat happosalpaajalääke, raskaiden ilta-aterioiden välttäminen ja tarvittaessa sängyn päädyn kohottaminen. Jos oire on vaikea, eikä se helpota lääkityksellä, voidaan tilannetta arvioida lihavuuskirurgin vastaanotolla. Kavennusleikkaus on saavuttanut suosiota hyvien tulosten ja vähäisten myöhäisongelmien vuoksi.
Leikkaus tehdään nukutuksessa tähystysmenetelmällä, minkä jälkeen sairaalassa ollaan vain yhden päivän ajan. Leikkauksen jälkeen voidaan tehdä tarvittaessa mahalaukun ja pohjukaissuolen sekä sappiteiden tähystystutkimuksia.
Kaksivaiheinen lihavuusleikkaus
Jos potilaan BMI on yli 60, lihavuusleikkaus voidaan tehdä kaksivaiheisena. Ensiksi tehdään mahalaukun kavennus ja laihtumisen jälkeen voidaan suorittaa toinen leikkaus, joko mahalaukun ohitusleikkaus tai mahalaukun typistys (duodenal switch).