Mahalaukun kavennusleikkaus

Mahalaukun kavennusleikkauksesta on olemassa seurantatuloksia lyhemmältä kymmenen vuoden ajalta.

Nykytiedon mukaan sen vaikutus painon pudotukseen ja oheissairauksiin on verrattavissa mahalaukun ohitusleikkaukseen.

Kavennusleikkaus valitaan, jos potilaalla on muiden sairauksien vuoksi odotettavissa tarve mahalaukun tai sappiteiden tähystykselle, suoliston leikkauksille tai tulehduskipulääkkeiden käytölle.

Lihavuusleikkaus voidaan tehdä kaksivaiheisena, jos BMI on yli 60. Mahalaukun kavennus on ensivaiheen leikkaus, ja laihtumisen jälkeen voidaan suorittaa toinen leikkaus, mahalaukun ohitusleikkaus tai duodenal switch.

Kavennusleikkausta voidaan suositella myös, jos painoindeksi ei ole kovin korkea (alle 40).

Kavennusleikkauksessa mahalaukusta poistetaan runko-osa ja jäljelle jää vain kapea mahalaukkuputki sekä mahalaukun myllymäinen loppuosa, joka vie ruokaa eteenpäin.

Myös tämän leikkauksen jälkeen nälkätuntemus vähenee. Koska ruuan kulkureitti ei muutu, vaikeat vitamiinipuutokset ovat harvinaisia, jos ruokavalio on terveellinen ja monipuolinen. Ruokailun jälkeisiä huononolon tunteita eli dumpingia on vähemmän kuin mahalaukun ohituksessa.

Kavennuksessa uusintaleikkaukseen johtavia myöhäiskomplikaatioita on vähemmän kuin ohitusleikkauksessa. Muissa leikkaustyypeissä mahdollisia sisäisiä tyriä ei esiinny. Refluksioire on kavennuksen jälkeen tavallinen haittavaikutus. Sen hoito on happosalpaajalääke, raskaiden ilta-aterioiden välttäminen ja tarvittaessa sängyn päädyn kohottaminen. Jos oire on vaikea, eikä helpota lääkityksellä, voidaan tilannetta arvioida leikanneessa yksikössä.

Leikkauksen jälkeen voidaan edelleen suorittaa tarvittaessa mahalaukun​ ja pohjukaissuolen sekä sappiteiden tähystystutkimuksia.

Kavennusleikkaus onkin saavuttanut suosiota hyvien tulosten sekä vähäisten myöhäisongelmien vuoksi.

Leikkaus tehdään tähystysmenetelmällä ja potilas viipyy leikkauksen jälkeen sairaalassa ollaan vain 1 päivä. Leikkaus tehdään nukutuksessa.

Edellinen sivuSeuraava sivu

 

Päivitetty  18.2.2020