Siirry sivun sisältöön

Miksi paino nousee usein takaisin?

Laihdutettaessa painolla on tapana herkästi lähteä uudelleen nousuun.

Moni on laihduttanut aikaisemmin, osa jopa useita kertoja. Suurimmalle osalle kiloja on kertynyt myös takaisin. Mistä painon takaisinnousussa on kysymys?

Painon sahaaminen, jojo-ilmiö, on usealle tuttu painonpudotuksen lieveilmiö. Se johtuu elimistön itsepintaisesta pyrkimyksestä palauttaa aiempi korkea paino. Keho ikään kuin pyrkii palauttamaan tilanteen takaisin aiemmin jo saavutettuun. Luonto on asettanut korkean painon tavoitepainoksi, koska evoluution alkuaikoina se on ollut hyvä keino pysyä hengissä. Elimistöllä on lukemattomia eri tapoja korjata paino takaisin ylös, jos se syystä tai toisesta uhkaisi laskea. Nämä mekanismit ovat biologiaa, automaattisia ja tahdosta riippumattomia.

Mitä enemmän keholla on taipumus nostaa painoa, sitä enemmän tulee tarvetta koettaa laihduttaa. Laihdutuskuureille ominaista on, että ne lupaavat nopeaa painonlaskua. Tyypillistä on myös se, että ne eivät tue pysyvää muutosta kohti hyvinvointia ja terveyttä tukevia ruokailutottumuksia. Saavutetut tulokset jäävätkin monesti vain lyhytaikaisiksi, ja kuurin päätyttyä tiputettu paino voi tulla herkästi takaisin.

Laihdutuskuurien haitat

Nopean painonpudotuksen yhteydessä menetetään usein lihaskudosta, mikä hankaloittaa painonhallintaa jatkossa. Jos paino nousee nopeasti takaisin, lihaskudosta ei välttämättä saada takaisin samassa suhteessa, mikä on terveydelle haitallista. Lihaskato on erityisen haitallista ikääntyneille, sillä se lisää kaatumisriskiä ja heikentää toimintakykyä. Maltillinen painonpudotustahti ja säännöllinen liikkuminen, erityisesti voimaharjoittelu auttavat ylläpitämään lihasmassaa laihtumisen aikana, mikä helpottaa painonhallintaa jatkossa.

Lisäksi nopea laihtuminen saattaa sekoittaa kehon luontaista nälän- ja kylläisyyden säätelyä, mikä edelleen tuo haasteita pysyvään painonhallintaan. Tiukat dieetit voivat myös lisätä riskiä syömishäiriöille. Laihduttelu siis itsessään altistaa lihomiselle, sillä kuurit eivät useimmiten ratkaise niitä taustalla olevia ongelmia, jotka alun perin ovat johtaneet painonnousuun. Siten kun laihdutus on ohi, paino herkästi palaa.

Painonnousu ei kuitenkaan ole kohtalo, vaan siihen voi toki vaikuttaa. On kuitenkin pistettävä merkille oman elämän tosiseikat, jotka altistavat painon takaisinnousulle. On myös oltava kartalla siitä, missä mennään: Jos tilanteen seuranta jää pitkäksi aikaa, paino on saattanut huomaamattaan humpsahtaa ylöspäin.

Jokainen meistä on erilainen, eikä painonhallinta ei ole tasa-arvoista. Toisten pitää siihen panostaa enemmän kuin toisten. Ja silti painonhallinta on mahdollista! Painonhallintatalon tutkimuksesta olemme huomanneet, että jos taustalla on useita aikaisempia laihdutuskertoja, voivat ne jopa lisätä onnistumisen mahdollisuuksia tällä kertaa.

Lue lisää Painonhallintatalon sivuilta.