Siirry sivun sisältöön

5. Mikä vaikuttaa ruokailutottumuksiisi?

Ruokailutottumuksiin vaikuttavat lukuisat eri tekijät. Millaisia ruokailuhetkiin liittyviä tottumuksia tai ajatuskulkuja sinä tunnistat?

Lähes kaikki omassa mielessä seikkailevat ajatukset, uskomukset ja odotukset ovat syntyneet vuorovaikutuksessa toisten ihmisten kanssa. Lapsuuskodin tottumukset saattavat vaikuttaa edelleen uskomuksissa ja ajatuksissa. Nuoruudessa omaksutut itsenäistymiseen liittyvät tavat voivat heijastella aikuisenkin ravitsemusvalinnoissa.

Äitini sanoi aina, että lautanen on syötävä tyhjäksi. Tiedän, että nyt aikuisena minun ei aina kannattaisi niin kuitenkaan toimia. Syyllisyyden tunne hipsii kuitenkin mieleen, kun jotenkin luimistellen vien ylimääräisen ruuan roskakoriin. Sanon silloin mielessäni, että valitsen ennemmin terveyden kuin syyllisyyden.

Oheisissa harjoituksissa pohditaan, miten erilaiset tilanteet ja tekijät vaikuttavat syömiseen sekä miten oppia nauttimaan uusista mauista.

Harjoituksia:

Sosiaalinen rooli ja vuorovaikutustilanteet ruokailutilanteissa voivat vaikuttaa syödyn ruoan määrään ja laatuun.

Se, kenen kanssa syömme ja missä tilanteessa, voi vaikuttaa syömiseemme suuntaan ja toiseen. Tiedetään, että esimerkiksi pitkissä illanistujaisissa ja illallisilla syömme usein enemmän. Sen sijaan lounaspalavereissa syödyn ruoan määrä jää monesti vähäisemmäksi.

Lapsena opitut tavat voivat vaikuttaa ajatuksiin ja valintoihin vielä aikuisiällä.

Usein emme edes tiedosta näiden tekijöiden vaikutusta syömiseemme. Omien valintojen havainnointi voi auttaa sinua tulemaan tietoiseksi siitä, ovatko ruokavalinnat aidosti sinun itsesi tekemiä vai voiko niihin liittyä ympäristön vaikutusta.

Pohdi:

  • Miten ruokaympäristö, ruokailutilanteet ja seura ovat vaikuttaneet ruokavalintoihisi tai syödyn ruoan määrään?

  • Miten voisit vaikuttaa syömisvalintojasi ohjaileviin tilanteisiin tai tekijöihin?

Tutuista ja turvallisista mauista voi tulla tottumuksia, jotka rytmittävät arkea ja ruokailuhetkiä. Tuoksut, värit ja ruuan ulkonäkö ovat osa ruokailukokemusta, joten jo pelkän mieliruuan näkeminen herättelee makunystyröitä.

Kautta aikojen ihmiselle on ollut luontaista suhtautua uusiin ruokiin varovasti ja epäilevästi. Uusia aineksia on nuuskittu ja maisteltu ja näin selvitetty, onko kyseessä syötävä vai syötäväksi kelpaamaton ainesosa.

Kauppojen hedelmä- ja vihannesosastot hehkuvat väriloistossaan. Erilaiset hedelmät, vihannekset, marjat ja monenlaiset uudet juurekset ovat tulleet osaksi kauppojen valikoimia. Terveelliselle ja kevyelle iltapalatarjottimelle saisi näistä vaihtelua, jopa juhlan tuntua! Kannattaisiko kokeilla ja astua makuseikkailuun?

Pohdi:

  • Miten sinä kokeilet ja testaat uusia makuja, esimerkiksi kasviksia tai mausteita?

  • Mistä saat selville, miten uusia hedelmiä ja kasviksia voisi käyttää tai miltä ne maistuvat?