Olet nyt tehnyt suunnitelmaa, asettanut tavoitteesi ja pilkkonut ne pienemmiksi, konkreettisiksi arjen teoiksi. Nyt on aika viedä suunnitelmasi käytäntöön. Muutoksessa on hyvä lähteä liikkeelle pienin askelin, jolloin tavoitetta on helpompi toteuttaa ja myös seurata.
Käytännön vinkkejä
Keskity kerrallaan vain 1–2 tärkeimpään tavoitteeseen. Voit harjoitella niitä niin kauan, kunnes ne ovat juurtuneet rutiiniksi.
Pidä tekemäsi viikkosuunnitelma näkyvällä paikalla ja pyri selvittämään tulevan viikon aikataulut etukäteen.
Hyödynnä muistutuksia tai kalenteria muistuttamaan itseäsi päivittäisistä arjen teoista. Jos tavoitteenasi on esimerkiksi säännöllinen ateriarytmi, voit laittaa puhelimeen hälytyksen muistuttamaan ateria-ajoista tai varata kalenteristasi etukäteen lounas- ja välipalatauot.
Huomioi joustavuus, omat voimavarat ja odottamattomat tilanteet. Suunnitelmaa on hyvä olla valmis sopeuttamaan ja olla itselle armollinen, jos jokin ei mene suunnitelmien mukaan.
Harjoitus:
Tällä viikolla pysähdy aina päivän päätteeksi pohtimaan toteuttamiasi pieniä tekoja suunnitelmasi eteen. Miten suunnitelmasi toteutuivat? Mikä oli helppoa? Entä mikä oli haastavaa?
Voit pohtia, oliko teot mitoitettu omaan tilanteeseesi sopiviksi - olivatko ne sellaisia, joita pystyt toteuttamaan myös silloin, kun olet kiireinen tai väsynyt?
Muista, että jokainen pienikin hyvinvointia lisäävä teko on hyväksi. Muutos mahdollistuu, kun omat tavoitteet pilkkoo mahdollisimman pieniksi konkreettisiksi teoiksi. Mitä pienempiä tekoja, sitä helpompi niitä on tehdä ja toteuttaa.
Jatka ensi viikolla valitsemiesi teemojen kanssa. Pidä mielessä omat ja itsellesi tärkeät muutostavoitteet ja jalosta niitä viikko viikolta. Muista hyvät teemat: ruoka, liikunta, uni, ja palautuminen. Mikä pieneksi pilkottu tavoite sinulla konkreettisesti on tavoitteena?