Siirry sivun sisältöön

Lisää liikettä arkeesi

Pienillä arkisilla valinnoilla on suuri merkitys.

Arjen aktiivisuuden merkitys hyvinvoinnille on suuri. Tutkimuksista tiedetään, että jo kevyellä liikuskelulla on paljon terveyshyötyjä erityisesti vähän liikkuville. Jos liikunta ei ole aiemmin ollut osa elämää, kannattaa aluksi lisätä arjen aktiivisuutta. Näin voi totuttaa lihaksia ja niveliä vähitellen kohti liikunnallista elämäntapaa.

Myös paljon liikkuva hyötyy paikallaanolon tauottelusta. Pienikin liikuskelu pitkin päivää vilkastuttaa verenkiertoa, vetreyttää kehoa ja voi alentaa muun muassa verensokeri- ja rasva-arvoja. Työmatkaliikunta, pihatyöt, istumisen tauottelu ja portaiden nousu hissin sijaan ovat kaikki esimerkkejä arjen askareista, jotka aktivoivat lihaksia ja lisäävät hyvinvointia. Arjen aktiivisuus myös tukee painonhallintaa. Jo muutaman minuutin liikehetki tekee hyvää niin keholle kuin mielelle!

  • Mieti, miten voisit helpoiten tauottaa paikallaanoloa. Vaihteletko asentoa työtehtävien välissä? Vapaa-ajalla tauota paikallaanoloa ja aktivoi kehoasi esimerkiksi television mainoskatkojen aikana.

  • Aina istumisen vähentäminen ei ole mahdollista. Kehoa voi kuitenkin aktivoida myös istuma-asennossa: jännitä pakara- ja reisilihaksiasi, koukistele ja pyörittele nilkkojasi, kierrä ja ojenna rankaasi sekä nostele ja pyörittele yläraajojasi.

  • Mieti, sopisiko sinulle työpöytä, jonka voit nostaa seisontapisteeksi osaksi päivää. Seisoma-asennossa pyri hyvään ryhtiin ja vältä yhdellä jalalla seisomista.

  • Voit vetreyttää kehoasi pienin liikkein: heiluttele käsiäsi, pyörittele lantiotasi, venyttele kylkiäsi tai käyskentele huoneessa tai käytävällä.

  • Jos kuljet töihin julkisilla, kokeile seistä osa matkasta istumisen sijaan.

Pyri lisäämään askelten määrää arkipäivässäsi.

  • Jätä asiointimatkoilla auto hieman kauemmaksi, jää bussista yhtä pysäkkiä aiemmin tai valitse pidempi kävelyreitti, kun suuntaat vierailulle ystäväsi luo.

  • Valitse portaat hissin sijaan. Voit myös kävellä yhden kerrosvälin ja mennä lopun matkaa hissillä. Hiljalleen voit pidentää käveltyjen kerrosvälien määrää. Porraskävely on hyvä tapa kohottaa kestävyyskuntoa ja alaraajojen lihasvoimaa.

  • Tee arkinen liikkeesi näkyväksi. Kun arvioit liikkeesi määrää, voit hyödyntää aktiivisuusrannekkeiden ja älylaitteiden keräämää tietoa. Millaista on aktiivisuutesi tiedon perusteella? Miten lisäisit ja vahvistaisit tätä arkista liikettäsi? Kuulostele myös miltä liikkeen lisääminen tuntuu kehossa

Päivitetty 7.6.2024