Siirry sivun sisältöön

Paikallaanolon vähentäminen

Arjen aktiivisuus tukee tehokkaasti painonhallintaa. Jo pieni aktiivisuus lisää energiankulutusta. Paikallaanolon tauottelu aktivoi kehoa positiivisesti ja terveyshyödyt lisääntyvät!

Lisää liikettä arkeen

Istumiseen painottuva elämäntapa on nykyään yleinen. Tästä johtuen paikallaanolon vähentämiseen ja arjen aktiivisuuden lisäämiseen joudutaan kiinnittämään tietoisesti huomiota. Jos liikunta ei ole aiemmin ollut osa elämää, kannattaa aluksi lisätä arjen aktiivisuutta. Näin voi totuttaa lihaksia ja niveliä hellästi kohti liikunnallista elämäntapaa.

Pyri välttämään pitkiä istumisjaksoja ja vaihtamaan asentoa pitkin päivää.

  • Mieti, miten voisit helpoiten tauottaa paikallaanoloa. Vaihteletko asentoa työtehtävien välissä? Vapaa-ajalla tauota paikallaanoloa ja aktivoi kehoasi esimerkiksi television mainoskatkojen aikana.

  • Aina istumisen vähentäminen ei ole mahdollista. Kehoa voi kuitenkin aktivoida myös istuma-asennossa: jännitä pakara- ja reisilihaksiasi, koukistele ja pyörittele nilkkojasi, kierrä ja ojenna rankaasi sekä nostele ja pyörittele yläraajojasi.

  • Mieti, sopisiko sinulle työpöytä, jonka voit nostaa seisontapisteeksi osaksi päivää. Seisoma-asennossa pyri hyvään ryhtiin ja vältä yhdellä jalalla seisomista.

  • Voit vetreyttää kehoasi pienin liikkein: heiluttele käsiäsi, pyörittele lantiotasi, venyttele kylkiäsi tai käyskentele huoneessa tai käytävällä.

  • Jos kuljet töihin julkisilla, kokeile seistä osa matkasta istumisen sijaan.

Pyri lisäämään askelten määrää arkipäivässäsi.

  • Jätä asiointimatkoilla auto hieman kauemmaksi tai valitse pidempi kävelyreitti, kun suuntaat vierailulle ystäväsi luo.

  • Valitse portaat hissin sijaan. Voit myös kävellä yhden kerrosvälin ja mennä lopun matkaa hissillä. Hiljalleen voit pidentää käveltyjen kerrosvälien määrää. Porraskävely on hyvä tapa kohottaa kestävyyskuntoa ja alaraajojen lihasvoimaa.

  • Tee arkinen liikkeesi näkyväksi. Kun arvioit liikkeesi määrää, hyödynnä aktiivisuusrannekkeiden ja älylaitteiden keräämää tietoa. Millaista on aktiivisuutesi tiedon perusteella? Miten lisäisit ja vahvistaisit tätä arkista liikettäsi?

Päivitetty 10.11.2020