Gå till sidans innehåll

Mer rörelse i din vardag

Små vardagliga val har stor betydelse.

Betydelsen av vardaglig aktivitet för välbefinnandet är stor. Det finns forskning som visar att även lätt rörelse har många hälsofördelar, särskilt för dem som rör sig lite. Om motion inte har varit en del av ditt liv tidigare, är det bra att börja med att öka din vardagliga aktivitet. På så sätt kan du gradvis vänja dina muskler och leder till en mer aktiv livsstil.

Även de som rör sig mycket kan dra nytta av att bryta stillasittandet. Även korta rörelser under dagen främjar blodcirkulationen, ökar smidigheten och kan minska bland annat blodsocker- och blodfettnivåer. Att gå till jobbet, göra trädgårdsarbete, bryta stillasittandet och ta trapporna istället för hissen är alla exempel på vardagliga sysslor som aktiverar musklerna och främjar välbefinnandet. Vardagsmotion stödjer också vikthanteringen. Redan några minuters rörelse gör gott både för kroppen och själen!

  • Fundera på hur du enklast kan bryta stillasittande. Byter du ställning mellan arbetsuppgifterna? På fritiden kan du bryta stillasittande och aktivera din kropp exempelvis under tv-reklampauserna.

  • Att minska på sittandet är inte alltid möjligt. Men man kan ändå aktivera kroppen även i sittande ställning: spänn säte- och lårmusklerna, böj och rulla fotlederna, vrid och sträck på ryggen samt lyft och rulla på armarna.

  • Fundera över om en skrivbord som kan höjas till ett ståbord skulle passa dig en del av dagen. I stående ställning sträva efter en bra hållning och undvik att stå på ett ben.

  • Du kan mjuka upp din kropp med små rörelser: vifta med armarna, rulla med höften, sträck på sidan eller promenera runt i rummet eller i korridoren.

  • Om du åker kollektivt till jobbet, prova att stå en del av sträckan istället för att sitta.

Försök att öka antalet steg i din vardag.

  • Parkera lite längre bort vid ärenden, stig av bussen en hållplats tidigare eller välj en längre promenadväg när du besöker en vän.

  • Välj trapporna istället för hissen. Du kan också gå en våning upp och sedan ta hissen resten av vägen. Efterhand kan du öka antalet våningar du går. Att gå i trappor är ett bra sätt att öka uthålligheten och muskelstyrkan i underkroppen.

  • Gör din vardagliga rörelse synlig. När du bedömer mängden av din rörelse, kan du dra nytta av informationen från aktivitetsarmband och smarta enheter. Vilken typ av aktivitet visar din information? Hur skulle du kunna öka och stärka den här vardagliga rörelsen? Försök också att känna efter hur rörelsetillägget känns i kroppen.

Uppdaterad 7.6.2024