Siirry sivun sisältöön

Harjoitus 2. Rentoutusulkoilu

Etsi rentoutumista kevyestä liikkeestä ja ulkoilusta. Kuuntele harjoitus äänitteeltä tai lue alla oleva teksti.

Kevyt ulkoilu, leppoisa kävely tai pyöräily auttaa palautumaan päivän rasituksista. Kevyt liikunta lisää verenkiertoa ja aineenvaihduntaa, jolloin stressihormonit poistuvat elimistöstä ja mielihyvähormonit lisäävät tyytyväisyyden tunnetta.

Liikkuminen nostaa hieman kehon lämpötilaa, joten rentouttavan ulkoilun päätteeksi olo on lämmin ja rento. Rentoutusliikunnan tavoitteena ei ole hengästyttää tai hikoiluttaa, vaan liikkuminen on lempeää ja rauhallista.

(Musiikkia)

Hienoa, että lähdit ulkoilemaan. Nyt sinulla on mahdollisuus suoda itsellesi juuri sellainen ulkoiluhetki, joka on kehollesi ja mielellesi sopiva juuri tänään. Voit kuulostella, mitä sinulle kuuluu ja antaa ajatusten asettua. Voit antaa erilaisten tuntemusten ja ajatusten tulla ja mennä hyväksymällä kaikki kehon sekä mielen olotilat.

(Musiikkia)

Pysähdy ensin hetkeksi. Katsele ympärillesi. Mihin huomiosi kiinnittyy? Huomaatko säätilan, katseletko maisemaa, puistoa, rakennuksia vai jotakin yksityiskohtaa ympäristössä? Tee huomioita kaikessa rauhassa. Lopuksi mieti, millaista on havainnoida, katsella, tuoksutella ja kokea juuri tässä hetkessä.

(Musiikkia)

Lähde sitten kävelemään leppoisasti sellaisella tahdilla, että kehosi voi nauttia liikkeestä. Voit kävellä vaikkapa edestakaisin pihalla tai korttelin ympäri niin, että sinulla ei ole tavoitetta kävelymatkasta taikka ajasta. Rauhoita kävelyäsi tietoisesti ja kuulostele kehon tuntemuksia. Mikä on sinulle sopiva rauhallisen kävelyn tapa? Tunnustele ja kuulostele mitä kehollesi tänään kuuluu.

(Musiikkia)

Pysähdy sitten sellaiseen paikkaan, että voit hengittää rauhassa ja kuulostella kehoasi. Seisahda tasapainoiseen asentoon ja ota katseellesi tukipiste muutaman metrin päästä maasta.

Vie nyt huomio hengitykseesi. Tunne kuinka ilma kulkee nenän sierainten kautta sisään, kurkunpään kautta keuhkoihin. Sisäänhengityksellä tunnet kuinka kylkiluut leviävät sivuille, pallea nousee ja ryhtisi kohentuu. Uloshengityksellä vatsa litistyy hieman, hartiat laskevat ja lämmin ilma soljuu ulos huulien välistä. Anna hengityksesi jatkaa sille luontaista rytmiä. Seuraa vielä hengitystäsi. Tunne kuinka hengitys tasaantuu ja rauhoittuu.

(Musiikkia)

Kiitä itseäsi pysähtymisestä ja hengittelyhetkestä. Jatka rauhallista kävelyä vielä hetki. Suuntaa pikkuhiljaa takaisin kotiinpäin tai jos tuntuu hyvältä, jatka vielä hetki ulkoilua.

Mieti, mitä tämä ulkoilu on sinulle antanut.

Milloin voisit seuraavan kerran suoda itsellesi tällaisen rentoutuskävelyn? Kuulostele myös ulkoilun jälkeen kehon ja mielen tunnelmia. Tunnistatko rentoutta, lämmintä oloa ja lempeitä tunnelmia?

(Musiikkia)

Kiitos rentoutuskävelyseurasta.

Päivitetty 14.7.2020