Siirry sivun sisältöön

Milloin syöminen muuttuu ongelmalliseksi?

Syöminen voi muuttua ongelmalliseksi, jos syömiseen liittyy tiukkoja sääntöjä, rituaaleja tai odotuksia. Tällöin syömistä aletaan helposti tarkastelemaan joko onnistumisina tai epäonnistumisina.

Vaikka terveyden ja painonhallinnan kannalta on tärkeää pitää huolta ruokavalion terveellisyydestä, voi oma suhtautuminen syömiseen toisinaan muuttua liian jäykäksi ja rajoittavaksi.

Tällainen käyttäytymismalli ei anna tilaa joustavuudelle vaan keskittyy toistuvaan rajoittamiseen ja kieltämiseen. Tämän seurauksena ruokailu voi muodostua rasittavaksi köydenvedoksi, jossa pohditaan koko ajan, mitä saa syödä ja mitä ei saa syödä, jolloin ruoka saattaa pyöriä jatkuvasti mielessä. Tällöin taka-alalle, hyvistäkin tarkoitusperistä huolimatta, jää oma hyvinvoinnin vaaliminen ja ruoasta nauttiminen.

Ongelmallista syöminen on silloin, kun syömiseen liittyvät valinnat alkavat sanella omaa arkea ja sitä, missä, mitä ja mihin aikaan voi syödä. Tällöin tilanteet, jotka poikkeavat vähänkin ruokaan tai syömiseen liitetyistä tiukoista säännöistä ja odotuksista, voivat helposti aiheuttaa voimakasta epäonnistumisen tunnetta. Toistuva tunne epäonnistumisesta ja itsensä syyttely saattavatkin ajan myötä kääntyä itseään vastaan ja vain lisätä painonnousulle altistavaa syömiskäyttäytymistä.

Ongelmalliselle syömiselle tyypillistä on tarkastella syömistä onnistumisina tai epäonnistumisina. Joskus “syömisessä onnistuminen” voi alkaa määrittää kaikkea elämässä -siitä tulee itseisarvo ja omia onnistumisia mitataan ainoastaan syömisen kautta.

Ongelmallisen syömisen juurille voi päästä muun muassa:

  • Pohtimalla omia ruokaan liittyviä sääntöjä ja sitä, mistä ne ovat syntyneet.

  • Harjoittelemalla myös omasta mielestään “kiellettyjen” ruokien maistelua ja syömistä.

  • Harjoittelemalla itsemyötätuntoa ja ajatusta riittävän hyvästä syömisestä. Itsemyötätunto on ystävällistä suhtautumista itseen, jota voit harjoitella esimerkiksi Painonhallintatalon itsehoito-osion materiaalien avulla.

  • Muistathan myös, että ongelmallisen syömisen kanssa ei tarvitse jäädä yksin - haethan siis herkästi apua!

Huolehti riittävästä kylläisyydestä

Usein rajoittamisen vastakohtana nähdään hallitsematon syöminen, joka voi ymmärrettävästi monesta syömisen tai painon kanssa kamppailleesta henkilöstä tuntua jopa pelottavalta. Terveellisessä painonpudotuksessa ja painonhallinnassa on kuitenkin tärkeä huolehtia riittävästä kylläisyydestä päivän aikana, heti aamuateriasta lähtien. Kun vältetään liian kovan nälän muodostumista aterioiden välillä, se voi jo itsessään voi auttaa ehkäisemään hallitsematonta syömistä. Kun on syönyt riittävästi ja monipuolisesti päivän mittaan, on myös helpompi pysähtyä kuulostelemaan omien nälkä- ja kylläisyysviestien äärelle - onko kyseessä nälkä vai mieliteko?

Päivitetty 7.6.2024