Toisinaan syöminen saattaa mennä solmuun tavalla, jolloin puhutaan joko häiriintyneestä syömisestä tai syömishäiriöstä. Häiriintyneestä syömisestä voidaan puhua esimerkiksi silloin, jos syöminen tai syömättä jättäminen pyörivät pakonomaisesti ja jatkuvasti mielessä tai jos syömiseen tai ruokailutilanteisiin liittyy esimerkiksi häpeän tai syyllisyyden tunteita.
Joskus voi olla haastavaa tunnistaa, milloin häiriintynyt syöminen muuttuu syömishäiriöksi. Syömishäiriöstä voidaan puhua siinä vaiheessa, jos oireita ilmenee siinä määrin, että ne alkavat omasta tai lähipiirin mielestä selvästi haitata arjen toimintakykyä tai fyysistä terveyttä. Häiriintyneen syömisen tai syömishäiriön taustalla on usein muita tekijöitä kuin varsinaiset syömiseen liittyvät asiat. Häiriintyneestä syömisestä tai syömishäiriöstä voi kärsiä kuka tahansa iästä, sukupuolesta, painosta tai kehon koosta riippumatta.
Olipa kyse sitten häiriintyneestä syömisestä tai syömishäiriöstä, niin syömisongelmiin kannattaa puuttua.
Omaa ruokailua ohjaavia ajatuksia ja syömiskäyttäytymistä on tärkeä pysähtyä ajan kanssa miettimään tasapainoisemman ruokasuhteen löytämiseksi. Olennaista on hoitaa sekä mieltä että kehoa. Haethan myös tarvittaessa herkästi ammattilaisen apua.