On tavallista, että paino vaihtelee muutamia kiloja.
Painonnousu saattaa herättää pettymystä ja pelkoa siitä, että paino nousee ennalleen. On kuitenkin tärkeää muistaa, että pieni painonnousu ei tarkoita, että peli olisi menetetty. Takapakit kuuluvat usein muutosprosessiin, ja niistä voi oppia.
Mahalaukun kavennusleikkauksen ja mahalaukun ohitusleikkauksen jälkeen suurin painonlasku tapahtuu ensimmäisen vuoden aikana. Noin puolella potilaista paino laskee vielä toisena vuonna muutamilla kiloilla. Tämän jälkeen alkaa pari vuotta kestävä tasaantumisvaihe.
Mitä teen, jos paino nousee?
Painonnousuvaihe on yleensä herkimmillään noin 2-5 vuotta leikkauksesta. Jos paino on selvästi jatkuvassa noususuunnassa, on tärkeää seurata painoa sekä tarkistaa liikunta- ja ruokailutottumukset. On hyvä pysähtyä pohtimaan, mikä on voinut aiheuttaa painonnousun.
Mieti esimerkiksi
Onko ruokarytmissäsi tai annostesi koossa tai sisällössä tapahtunut muutoksia?
Oletko liikkunut tarpeeksi?
Syötkö stressiin, ahdistukseen tai tylsyyteen?
Nukutko liian vähän?
Pohdi, millaisia korjausliikkeitä voisit tehdä. Jos huomaat merkkejä tunne- tai stressisyömisestä, millä muilla tavoilla kuin syömisellä voisit käsitellä tunteita?
Huomioi myös alkoholin käyttö, sillä se on yksi tavallinen syy painonnousuun lihavuusleikkauksen jälkeen. Pyydäthän herkästi apua tähän ongelmaan omalta terveysasemaltasi tai työterveydestä.
Tiedetään, että lihavuusleikkauksen jälkeiseen painonnousuun annettu säännöllinen painonhallintaohjaus tuottaa tulosta. Jos huomaat painon olevan johdonmukaisesti noususuunnassa, pyydä apua omalta terveysasemaltasi tai työterveydestä.
Terveydenhuollon ammattilaisten kanssa on hyvä käydä läpi painonhallinnan apukeinoja tarvitsemillasi osa-alueilla (esimerkiksi ravitsemusterapia, unirytmi, stressi, masennus, alkoholin liikakäytön kartoitus, liikuntatottumukset, fysioterapia ja mahdollinen lihavuuslääkkeen aloitus).
Hyviä hoitomuotoja ovat muun muassa Painonhallintatalo.fi:n Terveyslaihdutusvalmennus (lääkärin lähete) ja painonhallintaryhmät.
Mielihalun yllättäessä kokeile harjoituksia houkutuksen äärellä-osiossa.
Mistä muualta mielihyvää?
Jos koet, että haet mielihyvää liiaksi syömisestä ja/tai juomisesta, pohdi, mitkä muut asiat voisivat tuoda sinulle hyvää oloa.
Pohdi mielihyvää tuottavia asioita elämässäsi ja tee niistä lista. Laita lista vaikka jääkaapin oveen muistuttamaan pahan hetken varalle.
Voit muistella kaikkia niitä asioita, jotka ovat aiemmin tuottaneet sinulle tyydytystä.
Älä vaadi, että näiden asioiden huomioimisen tai tekemisen täytyisi juuri nyt tuntua miltään. Havainnoi asioita elämässäsi yleisellä tasolla.
Yritä miettiä mahdollisimman pieniä mielihyvää tuottavia asioita, esimerkiksi kävely luonnossa, aamukahvi, ystävän kanssa keskustelu, kirjan lukeminen, tuoreet kukat.
HUS ylläpitää Mielenterveystalo.fi -nettiportaalia, josta löytyy työkaluja mielen hyvinvoinnin tueksi, omahoito-oppaita, oirenavigaattori ja runsaasti yhteystietoja.
Painonhallintatalon itsehoito-osiosta löydät Motivaatiovaa'an, jonka harjoitusten avulla voit saada tukea elämänmuutokseen ja siihen liittyvien ajatusten ja tunteiden käsittelyyn.
Jos painosi on noussut tai on noususuunnassa, pohdi voisiko taustalla olla jokin seuraavista tekijöistä: