Siirry sivun sisältöön

Raskauden seuranta ja synnytystapa

Lihavuusleikkauksen läpikäyneen raskautta seurataan moniammatillisesti erikoissairaanhoidossa.

Raskauden seuranta

Lihavuusleikkauksen jälkitilaan liittyy aineenvaihduntahäiriöiden riski, mistä johtuen raskautta seurataan erikoissairaanhoidossa moniammatillisesti (sisätauti- ja synnytyslääkäri, ravitsemusterapeutti ja tarvittaessa kirurgi). Neuvola tekee potilaasta lähetteen äitiyspoliklinikalle jo alkuraskauden aikana.

Sokerirasituskoetta ei tehdä, koska lihavuusleikattu potilas sietää sitä huonosti. Raskausdiabeteksen toteamiseksi seurataan raskausviikoilla 24-28 viikon ajan aamuisin ateriapareja (paastoarvo sekä arvo 1 tunti aterian jälkeen). Lisäksi tehdään kaksi vuorokausikäyrää eli otetaan ateriaparit kaikilla aterioilla (aamiainen, lounas, päivällinen, iltapala). Jos paino on laskenut hyvin, on raskausdiabeteksen ja pre-eklampsian riski pienempi kuin jos potilas olisi edelleen merkittävästi ylipainoinen.

Mahalaukun kavennusleikkauksen jälkeen ruokatorven refluksioireet saattavat lisääntyä etenkin raskauden aikana. Refluksioiretta voidaan hoitaa kuten muillakin raskaana olevilla eli lääkärin määräämin lääkityksin, välttämällä raskaita aterioita iltaisin ja tarvittaessa kohottamalla sängyn päätyä.

Synnytystapa

Synnytystapa arvioidaan ja valitaan synnytysopillisin perustein. Alatiesynnytys on ensisijainen vaihtoehto, mikäli sille on raskauden suhteen muuten hyvät edellytykset.

Päivitetty 15.7.2020