Siirry sivun sisältöön

Harkiten alkoholia

Alkoholi sisältää paljon energiaa ja voi hankaloittaa elintapamuutosten toteuttamista.

Alkoholijuomat vaikuttavat painonhallintaan sekä suoraan että epäsuorasti. Alkoholi itsessään sisältää paljon energiaa, ja monesti alkoholipitoisissa juomissa on lisäksi sokeria tai muita energiapitoisia ainesosia. Usein alkoholijuomien sisältämää energiamäärää ei kuitenkaan huomioida syödyn ruoan määrässä, jolloin ne lisäävät kokonaisenergiansaantia huomaamatta. Alkoholi ei juurikaan tuota kylläisyyttä.

Alkoholi heikentää kehossa hiilihydraattien ja rasvojen aineenvaihduntaa, jolloin nämä varastoituvat herkemmin kehon rasvaksi. Näin alkoholinkäyttö altistaa painonnousulle. Lisäksi säännöllinen käyttö nostaa verenpainetta.

Alkoholilla on monenlaisia vaikutuksia painonhallintaan

Alkoholin epäsuorat vaikutukset painonhallintaan välittyvät syömiskäyttäytymisen ja mielitekojen kautta. Alkoholi lisää ruokahalua ja herättää ja voimistaa mielitekoja. Lisäksi toistuva alkoholin juominen voi johtaa uusien hyvinvointitottumusten ja rutiinien unohtumiseen Tällöin voi olla haastavaa tehdä painonhallinnan ja omien arvojen kannalta järkeviä ruokavalintoja.

Krapulassa ruokavalinnat voivat myös olla painonhallinnan kannalta epäedullisia. Krapulasyöminen toistuessaan haastaakin monesti painonhallintaa. Toistuva alkoholinkäyttö voi myös vaikuttaa liikuntaharrastuksen ylläpitämiseen ja hankaloittaa sitä kautta elintapamuutoksen tekemistä ja painonhallintaa.

Alkoholi heikentää palautumista ja unen laatua. Väsyneenä nälkä ja mieliteot voivat kasvaa ja liikuntatottumusten ylläpito vaikeutua. Täten alkoholin vaikutukset painonhallintaan, ja myös yleisesti terveyteen, ovat moninaisia.

Päivitetty 6.6.2024