Siirry sivun sisältöön

Vyötärönympäryksen mittaaminen

Vyötärönympäryksen mittaaminen voi olla yksi tapa seurata muutosta.

Vyötärön ympäryksen mittaaminen on yksi tapa seurata muutoksia terveydessä ja kehonkoostumuksessa. Tutkimuksista tiedetään, että vyötärölihavuus lisää sydän- ja verisuonisairauksien sekä diabeteksen riskiä. Sisäelinten rasvoittuminen haittaa niiden normaalia toimintaa ja vaikuttaa elimistön rasva- ja sokeriaineenvaihduntaan. Tällöin rasvaa kertyy elimiin, jotka ovat normaalisti lähes rasvattomia. Näitä elimiä ovat esimerkiksi maksa, lihakset, sydän, haima ja munuaiset. Vyötärönympärys kannattaa mitata myös silloin, kun ylipainoa ei ole paljon, mutta se painottuu vatsan seutuun.

Vyötärönympäryksen pienentyminen jo itsessään ilman painon putoamista on tärkeää terveyden kannalta. Pienikin muutos vyötärönympäryksessä voi tuoda merkittäviä hyötyjä elimistön aineenvaihduntaan! Esimerkiksi säännöllisellä liikkumisella, terveellisellä ruokavaliolla ja riittävällä unella on tärkeä merkitys sisäelinrasvan vähenemiseen.

Miten vyötärönympärys mitataan?

  • Mittaa vyötärönympärys seisten paljaalta iholta.

  • Oikea mittauskohta on suoliluun harjun ja alimman kylkiluun puolivälissä, yleensä noin 1–2 senttimetriä navan yläpuolella.

  • Käytä joustavaa mittanauhaa.

  • Tarkista, että mittanauha on vaakasuorassa edestä, takaa ja sivuilta.

  • Hengitä ensin sisään, sitten ulos. Katso mittanauhan lukema uloshengityksen jälkeen.

  • Vyötärölihavuuden rajat ovat miehillä yli 100 cm ja naisilla yli 90 cm.

  • Aineenvaihdunnan häiriöiden vaara on lievästi suurentunut, kun vyötärönympärys on miehillä yli 90 cm ja naisilla yli 80 cm.

Muistathan, että vyötärön ympärys ei ole ainoa mittari hyvinvoinnista, mutta se voi antaa hyödyllistä tietoa terveydentilasta. Pienetkin muutokset elintavoissa edistävät hyvinvointia pitkällä aikavälillä.

Päivitetty 13.6.2024