Att mäta midjemåttet är ett sätt att följa förändringar i hälsa och kroppssammansättning. Det är känt från forskning att bukfetma ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar samt diabetes. Fettansamlingen runt inre organ stör deras normala funktion och påverkar kroppens fett- och sockerämnesomsättning. Då ackumuleras fett i organ som normalt är nästan fettfria. Dessa organ inkluderar lever, muskler, hjärta, bukspottkörtel och njurar. Midjemåttet bör mätas även när övervikt inte är betydande men är lokaliserad till bukområdet.
Att minska midjemåttet i sig självt, utan viktnedgång, är viktigt för hälsan. En liten förändring i midjemåttet kan medföra betydande fördelar för kroppens ämnesomsättning! Till exempel har regelbunden motion, hälsosam kost och tillräckligt med sömn en betydande roll i minskningen av fett kring och i inre organ.
Hur mäter man midjemåttet?
Mät midjemåttet stående på bar hud.
Den korrekta mätplatsen är mellan höftbenets kant och den sista revbenet, vanligtvis cirka 1-2 centimeter ovanför naveln.
Använd ett elastiskt mätband.
Se till att mätbandet är horisontellt framifrån, bakifrån och från sidorna.
Andas först in, sedan ut. Läs av mätbandet efter utandning.
Gränserna för bukfetma är över 100 cm för män och över 90 cm för kvinnor.
Risken för ämnesomsättningsstörningar är lätt ökad när midjemåttet är över 90 cm för män och över 80 cm för kvinnor.
Kom ihåg att midjemåttet inte är det enda måttet på välbefinnande, men det kan ge värdefull information om hälsotillståndet. Små förändringar i levnadsvanor främjar välbefinnandet på lång sikt.