Gå till sidans innehåll

Motion efter fetmaoperationen

Motion hjälper till vid återhämtningen från operationen och stöder viktkontrollen.

Efter operationen är det bra att börja motionera långsamt och småningom öka intensiteten och varaktigheten. Under de första veckorna är en lugn promenad en bra motionsform.

När man har tappat den största kilomängden efter operationen börjar den så kallade viktkontrollfasen. Det är i den här fasen som motionen blir ännu viktigare. Det är mycket viktigt att du redan före operationen gör motionen till en del av din livsstil för att säkerställa att den uppnådda viktnedgången är permanent.

Det viktigaste är att motionera regelbundet varje dag. Efter en fetmaoperation är bland annat följande bra och ledvänliga motionsformer:

  • promenader

  • stavgång

  • simning

  • vattenlöpning

  • cykling

Styrketräning är också särskilt viktigt efter en fetmaoperation. Efter operationen går vikten snabbt ner, och utan muskelstyrketräning och ett tillräckligt proteinintag riskerar du att få muskelsvikt. För att förhindra muskelsvikt är det också viktigt att äta en varierad kost.

Muskelstyrketräningen bör påbörjas före operationen för att se till att muskelstyrkan är så god som möjligt innan operationen. Samtidigt blir övningarna en del av din livsstil redan i god tid.

Uppdaterad 10.11.2020