Gå till sidans innehåll

Flexibilitet i ätandet stöder vikthanteringen

Hur man går mot ett mer flexibelt ätbeteende?

Flexibelt ätande innebär att äta kvalitativt vid enskilda måltider och så mycket som känns passande. Efter att ha ätit bör man känna sig mätt så att hungern hålls borta i 3–5 timmar.

Många faktorer påverkar hur mycket du äter åt gången, inklusive hur lång tid som har gått sedan föregående måltid. Redan när maten tillagas eller när du sätter dig vid bordet blir du känslig för matens utseende och doft. Mängden mat du äter påverkas av matens utseende, struktur, smak och doft samt av tidigare erfarenheter och uppfattningar om mat. Om du är rädd för att äta för mycket är det troligt att det kommer att hända. En lugn ätsituation, fokuserat ätande och noggrann tuggning underlättar igenkännandet av mättnadskänslan.

Glöm förbud och begränsningar

Begränsningar och förbud leder ofta till för lite och ensidigt ätande. På så sätt kan tankar och sug relaterade till mat med tiden bara öka. Att kontrollera kosten för strängt och att vara absolut kan slutligen leda till ohanterlig ätande och till exempel överdriven konsumtion av begränsade godsaker. Därför är det viktigt att man också kan njuta av godsaker med gott samvete utan stress eller känslor av skuld. För någon kan en lämplig mängd godis vara en gång i veckan, medan en annan kanske passar på med en liten godisbit flera gånger i veckan.

Ett flexibelt förhållningssätt till ätande kräver lite övning. Det viktigaste är att se till att man äter regelbundet, varierat och tillräckligt.

Uppdaterad 7.6.2024