Gå till sidans innehåll

3. Motivation

Vad hjälper dig framåt när du har motgångar?

Motivation avser de grunder och skälen som leder till handling. Motivation kan delas in i intern eller extern motivation. I intern motivation styr personliga skäl vårt handlande. Däremot är extern motivation orsakad av faktorer i vår omgivning. När du hittar den interna motivationen och meningen med ditt mål kan du fortsätta följa livsstilsförändringar långsiktigt. Det är också bra att komma ihåg att motivation inte uppstår genom att bara vänta utan genom handling, upprepningar och erfarenheter av framgång.

Övningar:

Att belöna sig själv och unna sig själv kan vara en viktig faktor som påverkar och upprätthåller motivationen.

Vilka sätt har du att belöna dig själv?

Vi har alla våra egna sätt att belöna eller unna oss själva. Det är verkligen viktigt och till och med stärkande att identifiera vad som belönar och glädjer en själv mest i vardagen.

Även ätande eller drickande kan vara ett sätt att belöna sig själv. Om du dock märker att ätande eller drickande har blivit det enda eller nästan det enda sättet att belöna eller unna dig själv, lönar det sig att fundera på alternativa metoder. Vilka andra belöningsmetoder skulle ge välbefinnande och positiva effekter både på kort och lång sikt?

Kan du berömma och belöna dig själv med tankar?

Vad är en viktig och njutbar sak för dig? Njuter du av musik, hantverk, umgänge med nära och kära, utomhusaktiviteter eller läsning?

När du letar efter ett nytt sätt att belöna dig själv, fråga dig själv: "Är det här bra för mig?"

Bestäm dig för att prova olika sätt att belöna dig själv under nästa vecka.

Små och vardagliga mål kan bibehålla motivationen bättre än att försöka få plats med långvariga och krävande åtgärder i vardagen. Enkla, lätta åtgärder kan ha stora effekter när de upprepas dagligen och veckovis.

När du känner dig lat eller trött kan det vara svårt att motivera sig att gå ut och gå och soffan kan verka mer lockande. I sådana situationer kan små handlingar, som en kort promenad runt kvarteret, fungera.

Kvarterspromenad är ett exempel på en lättillgänglig motivationsmetod. När du ger dig ut på en kvarterspromenad, lova dig själv bara lite uppfriskning och njutande av omgivningen. Du kanske märker att det känns bättre utomhus och att du gradvis går längre.

Lyssna på ljudfilen om du vill:

Denna övning hjälper dig att fundera över dina egna styrkor och hitta ny motivation i din vardag.

  1. Vilka saker upplever du att du kan påverka i din vardag? Och vilka inte? Det är viktigt att identifiera de områden där du kan påverka.

  2. Vilka mentala färdigheter, styrkor och framgångar identifierar du hos dig själv och dina egna handlingar? Att identifiera dina egna förmågor och framgångar kan stärka känslan av självtillit och motivation.

  3. Vad eller vem har tidigare hjälpt eller stöttat dig i svåra stunder? Tänk tillbaka på varifrån du har fått hjälp och stöd i svåra tider. Har du nära och kära eller yrkespersoner att vända dig till vid behov?

Uppdaterad 13.6.2024