Gå till sidans innehåll

Gastric bypass

I Finland är den vanligaste operationsformen gastric bypass. Det finns mycket undersökt information om dess långsiktiga effekt.

Med hjälp av en gastric bypass-operation kan man uppnå en permanent viktminskning samt en förbättring eller lindring av associerade sjukdomar.

Vid en bypass-operation lämnas det kvar en 20–50 milliliter stor påse av magsäcken som tunntarmen ansluts till. I operationen förbigås magsäcken och tolvfingertarmen samt cirka 150 cm av tunntarmen.

Efter operationen kan känslan av hunger och törst tillfälligt försvinna. Gastric bypass-operationen underlättar reflux, dvs. att mat flödar tillbaka in i matstrupen, och passar bra för patienter med symtomatiskt diafragmabråck.

En gastric bypass-operation förändrar utsöndringen av tarmhormoner. Därför dämpar operationen aptiten, men å andra sidan kan den också förorsaka illamående efter en måltid, det vill säga så kallad dumpning. Eftersom man vid operationen förbigår en del av tunntarmen minskar också upptaget av vitaminer och protein från maten.

En bypassoperation utförs genom ett endoskopiskt ingrepp och patienten stannar i genomsnitt bara en dag på sjukhuset efter det. Operation görs när patienten är nedsövd.

Uppdaterad 15.7.2020