Protein från mat främjar viktnedgång och kan underlätta vikthanteringen genom att det upprätthåller mättnadenoch förebygger hungerkänslor. Dessutom minskar tillräckligt med protein förlusten av muskelmassa.
Vanligtvis är proteinintaget tillräckligt om du har ungefär en näve proteinrik mat vid varje eller nästan varje måltid under dagen. Om du vill räkna ut proteinmängder är 80–130 gram protein per dag lämpligt för de flesta.
Du får protein från:
kött, fisk, kyckling och ägg
kvarg, grynost, ost och flytande mejeriprodukter
ärter, bönor, linser och soja
växtbaserade proteinprodukter
fullkornsprodukter
nötter och frön.
Det är bra att få i sig protein nästan vid varje måltid
Det lönar sig att jämnt fördela intaget av proteinrik mat under dagen och välja en proteinkälla till varje måltid. Många gynnas av att se till att särskilt frukost och mellanmål innehåller tillräckligt med protein.
Kom också ihåg kvaliteten
Förutom mängden är det bra att också tänka på kvaliteten hos proteinkällorna.
Föredra framförallt ljus kött, fisk, baljväxter och produkter från dem, såsom tofu och sojafärs samt mjölk- eller sojaprodukter.
Använd rött kött och köttprodukter måttligt, dvs. högst cirka 500 gram per vecka. Till exempel väger en köttbulle i genomsnitt cirka 15 gram och en köttfärsbiff cirka 65 gram.
Om du kan äta fisk, njut av olika fiskarter minst en gång i veckan.
Byt ut fettrika alternativ mot fettfattiga - tänk på detta speciellt när det gäller mejeri- och köttprodukter samt färdiga vegetabiliska produkter.