Gå till sidans innehåll

Regelbunden vägning

Är det värt att väga sig regelbundet?

Att regelbundet följa upp sin vikt hjälper till att märka den naturliga variationen på några kilo i vikten. Om vikten naturligt förblir stabil är vägning inte nödvändig. Under viktminskningsfasen kan vägning en gån i veckan passa många.

  • Vid veckovägning, välj en dag i veckan och markera den vid behov i din kalender.

  • Viktmätningen är mest jämförbar när den utförs på samma våg.

  • Det är bra att hålla vågen på samma plats, eftersom att flytta den ibland kan ändra resultatet.

  • Ett bra tillfälle att väga sig är på morgonen efter att du har varit på toaletten och innan du har ätit eller druckit något.

Det är dock viktigt att komma ihåg att vikten påverkas av många saker, som till exempel menstruationscykeln, motion och förändringar i dagens rutiner. Dessutom visar vikten ofta inte de hälsofrämjande förändringar som skett. Ändringar i kosten, mängden motion eller till och med mentala färdigheter kan stödja välmåendet och påverka hälsan, även om de inte ändrar vikten på vågen. Istället för vikten är det bra att använda andra mätare för att följa ens framsteg - till exempel klädstorlek eller midjemått. Ändringar i energinivån, kvaliteten på kosten, mängden sömn eller motion är också bra mätare för att följa ens framsteg.

Vågens nummer kan också väcka svåra känslor

För vissa kan att gå på vågen väcka svåra känslor. Ibland har vikten inte förändrats som förväntat. I sådana fall är det viktigt att komma ihåg att en hälsosam viktminskningstakt är måttfull. Måttlig viktminskning syns inte på vågen vid täta vägningar. Vikten minskar aldrig helt linjärt, utan det kan finnas små naturliga variationer i vikten beroende på kroppsvätskemängden.

Om viktuppföljningen orsakar dig svåra känslor och stress, är det bra att stanna upp och fundera varför det är så. Du kan försöka förhålla dig till vågen som ett neutralt hjälpmedel, och påminna dig själv om att vikt är bara ett sätt att mäta förändring på. På det här sättet kan du skapa ett mindre komplicerat förhållande till viktuppföljning. Vid behov, ta upp saken med en professionell.

Uppdaterad 13.6.2024