Gå till sidans innehåll

Lämplig mättnad

Lämplig hunger och mättnad skapar en bra grund för vikthantering.

Lämplig mättnad efter en måltid hjälper till att äta lagom och hålla hunger och behov av småätande under kontroll. Känslan av mättnad uppstår huvudsakligen då magsäcken fyllssamt genom frisättningen av mättnadshormoner från tarmen. För att stödja mättnaden är det väsentligt att särskilt uppmärksamma stödet för dessa två faktorer. Du känner igen lämplig mättnad genom att hungern hålls borta i cirka 3–5 timmar.

För en lämplig mättnad är det bra med:

  • en jämn måltidsrytm

  • måltider som är mättande men med lågt energi-innehåll

  • rikligt med fibrer

  • tillräckligt med protein

  • ett lugn ättempo.

Öka på mättnaden:

Det är viktigt att äta vid den tidpunkt då man känner en måttlig känsla av hunger. Då är det lättare att äta i lugn och ro och sluta när man känner sig lagom mätt. För de flesta passar det att äta ungefär var 3–5 timme.

Hur mycket av dina dagliga måltider innehåller fettfria mejeriprodukter eller med lågt fettinnehåll, kyckling, fisk, kött, ägg eller baljväxter? Mättnad och vikthantering främjas när du äter dessa proteinrika livsmedel nästan vid varje måltid, inklusive frukost och mellanmål.

Genom att äta mycket fiber- och vattenrika grönsaker får du massor av vitaminer och mineraler, men energitätheten i maten förblir låg. Magen fylls ändå och du uppnår en känsla av mättnad.

Fibrer bromsar tömningen av magsäcken och förbättrar därmed känslan av mättnad efter måltiden. Enligt forskning lyckas de som använder mycket fiber bättre med vikthantering. Fullkornsprodukter är en bra källa till energi, fiber, vitaminer och mineraler. Det lönar sig att välja fullkornsprodukter i kosten och bedöma deras totala mängd så att det passar ens egen konsumtion och preferenser. Bröd är fiberrikt när det innehåller minst 6 gram fiber per 100 gram. Det är också bra att välja fullkornsalternativ för ris och pasta. På Brödinformationens webbplats kan du läsa mer om fiberinnehållet i olika spann- och brödprodukter.

Ett lugnt ättempo och noggrann tuggning ökar känslan av mättnad. Mättnadskänslan bildas vanligtvis ungefär 20 minuter efter måltidens början, så det är bra att ge måltiderna tid.

Vatten är den bästa törstsläckaren. Fettfri mjölk eller surmjölk passar som dryck till maten. Energirika drycker bidrar inte till långvarig mättnad.

Uppdaterad 14.6.2024