Det är viktigt att anta hälsosamma och mångsidiga matvanor före operationen, eftersom operationen i sig inte automatiskt leder till viktminskning, utan styr patienten mot matvanor som stöder viktkontrollen. En förutsättning för operation är därför att patienten har deltagit i en viktkontrollgrupp eller fått individuell handledning för att stödja livsstilsförändringarna.
Utöver en viktminskning med stöd av grupp- eller individuell handledning är det viktigt att patienten går ner i vikt strax före operationen. Syftet med bantningen är att minska fettet som samlats runt inälvorna och levern så att operationen kan utföras på ett tekniskt säkert sätt.
Det är mycket viktigt att man går ner i vikt före operationen för att minska operationsriskerna.
Den preoperativa bantningen planeras individuellt på näringsterapeutens mottagning. I allmänhet strävar man efter att uppnå en viktnedgång på minst 5–8 procent. Om ditt viktindex är mycket högt eller om du nyligen har haft en tydlig viktökning kan målet vara högre.
Viktminskningen uppnås vanligtvis genom att följa en lågenergikost (VLCD) under minst några veckor. Om viktminskningen inte motsvarar målen kan den planerade operationen ställas in.