Gå till sidans innehåll

Vikthantering och graviditet

Under graviditeten fokuseras uppmärksamheten på hälsosamma levnadsvanor och att stärka motivationen för egenvård. Vikthanteringen under graviditeten syftar inte till viktminskning.

I den önskade situationen har den blivande modern fått hjälp med övervikt eller fetma redan innan graviditeten. Om livsstilsbehandlingen inte har påbörjats tidigare, är det viktigt att börja med den när graviditeten börjar, både för den blivande modern och fostrets skull. Även om graviditeten alltid innebär viktökning, och viktminskning inte är ett mål under graviditeten, är det fördelaktigt med livsstilsrådgivning under graviditeten för att begränsa överdriven viktökning under graviditeten.

Graviditetstiden är också en bra tid att lära sig hälsosamma levnadsvanor, vilket gör det lättare att fortsätta efter att barnet har fötts och att också lära barnet i framtiden. Barnmorskemottagningen har i uppdrag att erbjuda familjerna information om betydelsen av hälsosamma levnadsvanor för hela familjens hälsa, men också praktiska råd och stöd för att lära sig och stärka dessa levnadsvanor.

Graviditeten är en känslig tid för den blivande modern och hela familjen. Det är viktigt att även under graviditeten beakta moderns egna motivation och resurser för livsstilsbehandling samt eventuella tankar och erfarenheter som kan vara hinder för hälsosamma levnadsvanor.

Energibehovet under graviditeten ökar inte så mycket som man ofta tror, men behovet av många näringsämnen ökar när man är gravid och ammar. Därför bör man vara uppmärksam på kostens kvalitet. Det ökade behovet av vitaminer och mineraler kan tillgodoses genom att man uppmärksammar kostens näringstäthet. Detta innebär att man lägger till livsmedel som är energifattiga men som innehåller mycket skyddsnäringsämnen, såsom vitaminer. Bär, frukter och grönsaker, fullkornsspannmål, fettfria mjölkprodukter, magra köttprodukter och fisk är särskilt rekommenderade livsmedel under graviditeten.

Alla gravida kvinnor rekommenderas att ta ett D-vitamintillskott under hela graviditeten. Om du började ta folsyratillskott före graviditeten är det bra att fortsätta med det fram till den 12:e graviditetsveckan. Behovet av andra kosttillskott bedöms individuellt.

Du kan läsa mer om näringen under graviditeten på följande länk:

Under en normal graviditet kan den blivande mamman följa den allmänna rekommendationen om minst 150 minuters måttlig motion per vecka, fördelat på flera dagar. Om du inte har motionerat tidigare är det viktigt att du börjar med måtta och lyssnar på din kropp. I det här fallet kan du börja med att motionera till exempel 10–15 minuter tre gånger i veckan. Den dagliga träningen kan sedan gradvis ökas genom att öka motionstillfällets längd och antalet gånger per vecka. Utöver hälsofördelarna piggar också motionen upp graviditeten.

Uppdaterad 28.5.2024