Gå till sidans innehåll

Operationsdagen

När patienten anländer till sjukhuset på operationsdagen börjar förberedelserna för operationen och vikten kontrolleras en sista gång.

Till LEIKO-enheten (LEIKO är en förkortning av ”leikkaukseen kotoa”) anländer man tidigt på morgonen och den första patienten som ska opereras anländer kl. 7.00. Ankomsttiden meddelas på vardagen före operationen.

Enligt modellen för snabb återhämtning är avsikten att röra på sig så aktivt som möjligt så patienterna går till operationssalen och ganska snart efter uppvaknandet uppmanas patienterna att stiga upp och börja dricka smått och försiktigt.

Även övningarna som görs på avdelningen, såsom att blåsa i flaska, CPAP-behandling och promenader, ingår i programmet för snabb återhämtning och bidrar bland annat till att förebygga lunginflammation och venös trombos.

Utskrivning

Patienten kan nästan alltid skrivas ut på eftermiddagen efter en natt under uppföljning på vårdavdelningen. På avdelningen följs blodtrycket, hjärtfrekvensen, temperaturen och blodsockret upp och man håller en vätskebalanslista för att se att patienten kan dricka tillräckligt före utskrivningen. Smärta och illamående medicineras vid behov. Det är viktigt att smärtan är under kontroll så att patienten kan röra på sig.

Man får med sig recept för smärtstillande medel, antitrombotisk behandling och syraneutraliserande läkemedel. Recept för rekommenderade vitamin- och spårämnestillskott (multivitamin, kalcium-D, vitamin B12 och vid behov järntillskott) utfärdas också. Som ett alternativ till dessa preparat kan patienten skaffa speciella vitamin- och spårämnestillskott som är avsedda för patienter som har genomgått en fetmaoperation. Du får information om dessa av näringsterapeuten under det första besöket på polikliniken för fetmakirurgi.

Det kan bli förändringar i din hemmamedicinering (särskilt diabetes- och blodtrycksmedicinering) efter operationen.

Du blir sjuksriven i 2–3 veckor, beroende på arbetsbeskrivningen.

Uppdaterad 10.11.2020