Gå till sidans innehåll

Svårt att somna

Kan du inte sova? Är din kropp eller ditt sinne rastlöst? Här är de bästa tipsen för egenvård vid sömnproblem.

Vi har alla sömnproblem någon gång i livet, så du är inte den enda som vakar. Olika bekymmer och smärtor kan hålla dig vaken, men sådana perioder i livet följs ofta av perioder då man sover mer.

Mängden och kvaliteten på sömnen förändras med åldern och på grund av hormonella förändringar. Många av oss vaknar på småtimmarna för att sedan somna igen.

Det är inte roligt att vaka, men det kan vara en tröst att veta att vi kan klara nästa dag även om vi sover mindre. Sömnen kommer när det är meningen att den ska komma. Efter en dålig nattsömn är man ofta desto sömnigare.

Om du sover tillsammans med en närstående kan du berätta vad som hjälper dig att kunna sova. På så sätt kan du till exempel stiga upp och lugna ner dig när din närstående vet att du ändå mår bra.

Om sömnlösheten varar i mer än två veckor och börjar påverka din ork, bör du uppsöka en läkare.

Jos uni ei tule, voit kokeilla näitä vinkkejä:

Skriv ner tankarna som stör dig. Bestäm dig för att inte återvända till dessa tankar förrän nästa dag. Tankarna väntar i din anteckningsbok.

Föreställ dig en trevlig sak att göra, ett favoritlandskap eller en händelse. Låt sinnesbilderna göra dig avslappnad och lugn.

Gör en mapp eller ett häfte med naturbilder i förväg och titta på bilderna du har samlat in. Föreställ dig att du sitter i landskapet på bilderna.

Stig upp, gå långsamt och avslappnat och drick ett glas vatten, te eller mjölk. När du går tillbaka till sängen, tänk på hur bekväm sängen är och hur skönt det är att lägga sig ner och krypa ihop under täcket.

Lyssna en stund på musik som lugnar dig. Låt dina tankar följa med musiken bort från detta nattliga ögonblick.

Läs en bok eller tidning som lugnar ditt sinne. Om du gillar sudoku eller korsord kan du göra ett i lugn takt.

Att gå på övervarv kan göra det svårare att somna och få en god sömn. Prova Psykportens övningar för att varva ner.

Lugna överaktivitet (SOS) (mielenterveystalo.fi)

Uppdaterad 15.7.2020