Gå till sidans innehåll

Ungdomars vikthantering

Behöver ungdomar gå ner i vikt?

Under tillväxtåren är det viktigt att istället för viktminskning fokusera på val som stöder ens eget välbefinnande. En bra start är att granska vardagliga vanor. Hälsosamma levnadsvanor är viktiga oavsett om man är överviktig eller inte. Hälsosamma levnadsvanor upprätthåller en god energinivå i vardagen och under idrottsaktiviteter.

Det är inte bra att minska på ätandet, eftersom den växande kroppen behöver energi och näringsrik mat. Viktminskningskurer är inte hälsosamma, och de kan leda till otillräckligt intag av näringsämnen. Det väsentliga är att öva in vanor som ger välbefinnande och energi, och som kan följas under en längre tid. De flesta av vardagens val bör vara hälsosamma. Även godsaker kan passa bra som en del av en mångsidig kost, så länge de inte ersätter dagens andra måltider.

En regelbunden måltidsrytm har stor betydelse för förmågan att orka och för viktkontrollen. För de flesta människor är en bra rytm tre huvudmåltider och ett par mellanmål, med 3–4 timmars mellanrum mellan måltiderna. Om man äter regelbundet och planerar sina måltider enligt tallriksmodellen får man tillräckligt med energi. En mångsidig frukost och lunch ger en bra start på dagen.

Vatten är en bra törstsläckare och fettfri mjölk eller surmjölk är bra matdrycker. Sockerhaltig läsk och saft kan lätt ge onödiga kalorier, så de bör bara konsumeras ibland.

Mångsidig motion bidrar till det allmänna välbefinnandet. Det viktiga är att hitta ett sätt att motionera som passar dig. Man behöver inte alltid åka iväg någonstans för att motionera, utan även vardagsmotion har en stor betydelse. Man kan öka motionen med små val:

  • Man väljer trapporna i stället för hissen och rör sig mer på rasterna.

  • Man cyklar eller går till skolan eller hem till kompisarna.

  • Man ändrar ställning och tar pauser från sociala medier. Varje steg och varje motionsstund lönar sig!

Utvecklingen, tillväxten och återhämtningen kräver tillräckligt med sömn och vila. Rätt mängd sömn för ungdomar är cirka 8–10 timmar.

När man känner sig pigg och utvilad orkar man motionera och efterleva hälsosamma levnadsvanor. När man är trött ökar ofta aptiten och man känner sig sugen på att äta godsaker. En god sömn kan stödjas med följande metoder

  • genom att äta ett lätt kvällsmål

  • genom att undvika koffeinhaltiga drycker

  • genom att slappna av cirka två timmar före man går och lägger sig

  • genom att hålla fast vid regelbundna kvällsrutiner

  • genom att undvika skärmtid strax före läggdags

  • genom att försöka hålla samma rytm på vardagarna och helgerna.

Skärmtiden framför TVn, datorn eller spelkonsolen bör inte vara mer än två timmar per dag. En för lång skärmtid kan minska den dagliga motionen och och göra sömnen otillräcklig. Dessutom kan det hända att man småäter mer framför skärmen än vad man annars skulle göra. Detta kan öka energiintaget och påverka viktkontrollen. Kan du ta en paus från sittandet eller minska din dagliga skärmtid? Om du gillar spel kan du prova mobilspel och konsolspel som spelas i rörelse.

Uppdaterad 28.5.2024