Läkemedelsbehandling kan användas I vissa fall för att stöda livsstilsbehandlingen. Läkemedelsbehandling kan också påbörjas efter viktnedgång för att stödja långsiktig viktminskning. Behandling med läkemedel som minskar aptiten är särskilt användbart när patienten upplever utmaningar med att hantera ätandet, portionerna lätt blir för stora eller när det finns ett sug efter att småäta.
Med läkemedel som minskar aptiten är det lättare att göra förändringar mot en kost som innehåller mindre kalorier, och därför är tidpunkten att påbörja läkemedlet gynnsam för att ytterligare stöda livsstilbehandlingen. Livsstilsbehandling kan utföras individuellt, i grupp, på distans eller online.
Läkemedelsbehandling genomförs under läkares övervakning och om det inte ger någon nytta (till exempel ingen viktminskning eller lindring av följdsjukdomar under cirka fyra månader), bör avbrytande av läkemedelsbehandlingen övervägas. Medicinen kan förbättra mättnadskänslan även utan betydande viktminskning, och i så fall kan den anses vara användbar. Effektiv läkemedelsbehandling bör emellertid vara långsiktig, ibland i flera år. Eftersom vikten tenderar att stiga tillbaka bör eventuell senare avslutning av medicineringen göras långsamt, noggrant övervägt och under god övervakning.
Läkemedelsbehandling kan kombineras med livsstilsbehandling hos personer med ett kroppsmasseindex över 30 kg/m2 eller över 27 kg/m2 hos personer med övervikt som har följdsjukdomar.
Hur fungerar medicinerna?
För behandling av fetma finns följande läkemedel officiellt tillgängliga i Finland: liraglutid (Saxenda), semaglutid (Wegovy), kombinationspreparatet naltrexon/bupropion (Mysimba®) och orlistat (Orlistat).
Liraglutid, semaglutid och kombinationspreparatet naltrexon/bupropion minskar aptiten och orlistat blockerar upptaget av fett från maten. Dessutom är kombinationspreparatet av fentermin/topiramat (Qsiva) och tirtsepatid (Mounjaro) godkänt för fetmabehandling och förväntas komma ut på den finska marknaden.
Läkemedel som minskar aptiten kan hjälpa till att hantera ätandet och därigenom underlätta för livsstilsförändringar. Det är viktigt att betona att läkemedelsbehandling alltid bör kombineras med en bra livsstilsrådgivning.
Precis som med andra läkemedel kan läkemedel som används för fetmabehandling ha möjliga biverkningar. Dessa diskuteras med läkaren i samband med behandlingsplaneringen, och läkaren har ansvaret för att övervaka dem.